Evoluția industriei de jocuri și impactul asupra economiei locale!
Industria de jocuri video a evoluat și s-a dezvoltat grației evoluției tehnologice. În 2022, a fost evaluată la peste 350 de miliarde de dolari, la nivel global. Piața jocurilor pe mobile a fost evaluată la 248 de miliarde de dolari din toată piața de jocuri video.
Și lucrurile nu se vor opri aici. Jocurile video vor evolua, iar progresele tehnologice deschid noi posibilități pentru dezvoltatorii de jocuri de a crea experiențe mai captivante și atractive prin tehnologii emergente, cum ar fi jocurile în cloud și VR.
În România, industria de jocuri video și-a dublat cifra de afaceri în ultimii cinci ani și este evaluată la peste 310 milioane de dolari. În studiourile din România lucrează peste 6700 de angajați, cei mai mulți dintre ei fiind programatori, designeri, graficieni etc.
România este o piață cheie pentru dezvoltatorii de jocuri video pentru că are internet de mare viteză, un mediu economic stabil și forță de muncă relativ ieftină pentru nivelul acesta.
Românii sunt pasionați de jocuri video și mereu au adoptat rapid noile tehnologii, ceea ce a transformat țara noastră într-o piață țintă pentru marii producători de jocuri, dar și pentru organizatorii de evenimente dedicate. Printre cele mai populare jocuri sunt Dota 2, League of Legends, PUBG, Arena of Valor, Counter-Strike (CS:GO), Fortnite și Overwatch.
Legat de evenimente eSports, să nu uităm de faptul că București a găzduit Campionatul Mondial de Dota 2, în 2021. În urma evenimentului, cei mai buni jucători au câștigat premii în valoarea de peste 40 de milioane de dolari. Iar statul român a câștigat din taxe și impozite, dar și din venituri conexe peste 4 milioane de dolari. Și Primăria Capitalei a avut de câștigat prin prisma chiriei pentru Arena Națională, care a fost în valoare de peste 600 de mii de euro.
Industria de iGaming, ramură a divertismentului desprinsă din industria de jocuri video, a crescut și ea în ultimii ani. Tot mai mulți jucători alegând să-și încerce norocul la cazinourile online direct din confortul propriului cămin. În acest context, noi locuri de muncă au fost create de studiourile producătorilor de jocuri, stimulând economia locală. În același timp, tot mai mulți administratori de platforme de jocuri online au ales România pentru deschiderea de cazinouri online, România fiind o piață dinamică, în care milioane de oameni adulți joacă cel puțin odată pe an la cazinouri, loto, pariuri sportive.
Impactul economic al industriei de gambling în România este ridicat. Cu peste 700 de firme ce au ca domeniu de activitate iGaming și cu peste 45 000 de angajați, piața jocurilor de cazinou a fost evaluată la peste 2.2 miliarde de dolari. Anual, la bugetul de stat ajung în medie 600 de milioane de EURO, bani colectați din taxele și impozite directe, dar și indirecte. Gradul de colectare este de 99%. În Europa, România este un exemplu când vine vorba de piață reglementată, legislație și venituri. Dar să o luăm cu începutul.