Politica

Demisia lui Hellvig de la şefia SRI, „pierdere pentru democraţie”, crede Bogdan Chirieac. Avertisment legat de intrarea lui Eduard Hellvig în politică: Depinde cine vine la Cotroceni

Eduard Hellvig şi-a anunţat demisia din fruntea Serviciului Român de Informaţii. Analistul politic Bogdan Chirieac a catalogat decizia drept o pierdere pentru democraţia din România. 

„Este momentul să constat că obiectivele profesionale pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de director au fost îndeplinite. Prin urmare pot să închei etapa de viață pe care am parcurs-o în fruntea SRI. Încheierea mandatului meu este o decizie pe care am discutat-o deschis, în ultimele săptămâni, cu președintele României, căruia îi mulțumesc pentru susținerea constantă arătată, de-a lungul acestor ani, la conducerea Serviciului. L-am informat și pe președintele Comisiei pentru Exercitarea Controlului Parlamentar asupra activității SRI. Este o decizie ale cărei rațiuni au fost înțelege pe deplin și pe care vi le împărtășesc și dvs. Este o cutumă greșită ca cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forțați. Majoritatea celor care dețin puterea nu renunță la ea când își îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Personal, cred că este nevoie de un asemenea pas, este un gest de sănătate democratică. Este sănătos pentru democrație”, a declarat Eduard Hellvig într-o conferinţă de presă. 

Invitat la România TV, analistul politic Bogdan Chirieac spune că demisia lui Hellvig de la SRI este o pierdere pentru democraţie. 

„Din capul locului, este o pierdere pentru democraţia din România. Nu ezit să spun asta. Ce a spus Eduard Hellvig este adevărat, cuvânt cu cuvânt. El a reformat SRI, l-a scos din zona abuzurilor profunde în care ajunsese, l-a democratizat. Şi a ajuns în situaţia unică în care regele Charles, în vizită în România, a cerut să îi strângă mâna. Nu poate fi uitat asta. 

De altfel, este şi singurul din istorie până acum, care fără să fie condiţionat de o alternanţă a puterii la Cotroceni, după un mandat de 8 ani, consideră că şi-a îndeplinit obiectivele şi demisionează de bună voie. Nu este bine pentru democraţia din România, dar eu sper ca Eduard Hellvig să intre în viaţa politică. A impus foarte multe lucruri: controlul parlamentar asupra SRi, faptul că directorul SRI trebuie să aibă un mandat limitat în timp, chestiuni ce au ţinut de denunţarea protocoalelor dintre SRI şi DNA, Parchetul General, Înalta Curte. 

Fără să ezit, spun că demisia lui Eduard Hellvig din fruntea SRI este o pierdere importantă pentru democraţia din România şi pe mine mă îngrijorează, pentru că sistemul nu este încă suficient de puternic pentru a face faţă unei forţe atât de puternică precum este SRI”, a declarat Bogdan Chirieac. 

Hellvig, candidat la alegerile prezidenţiale? 

După ce sociologul Marius Pieleanu a avansat ideea că Eduard Hellvig ar fi un candidat extrem de puternic pentru dreapta românească la viitoarele alegeri, Bogdan Chirieac a replicat că „această idee că Eduard Hellvig ar putea fi un candidat foarte puternic al dreptei româneşti la preşedinţia România merită cu adevărat reţinută. În ceea ce priveşte instituţiile internaţionale, e în regulă, absolut onorabil, dar faţă de ce reprezenta Eduard Hellvig pentru democraţia din România…

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button