Nebunie în Franța, violențe urbane. Chirieac: Există o diferență față de România
Franţa a petrecut, joi spre vineri, a treia noapte în haosul violenţelor urbane după moartea unui adolescent lângă Paris, ucis de un poliţist care a fost arestat şi inculpat pentru omor voluntar. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat situația din Franța și a făcut o paralelă cu ce se întâmplă în România.
Analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat cât mai rezistă Franța cu o asemenea presiune a străzii.
‘Franța are un stat foarte puternic. Are unul dintre cele mai puternice state din lumea occidentală. Rezistă! De altfel, încă din primul mandat, Macron s-a confruntat cu protestele ‘vestelor galbene’. Însă, știți bine că Macron a câștigat alegerile pentru al doilea mandat. Asta s-a întâmplat înainte de pandemie deoarece pandemia a oprit acele proteste. Acum, din punct de vedere politic, nu este o problemă pentru Macron, în sensul să fie forțat să demisioneze. Nu se va întâmpla lucrul acesta.’, a spus Bogdan Chirieac.
‘Problema este Parisul, zona centrală a orașului turistic, cu vânzări uriașe la produsele de lux. Acum, au toți pierderi fiindcă, din cauza demonstrațiilor, pentru că nu sunt turiști, nu se vând produse în magazine. Problema fundamentală în Franța și nu numai, Bucureștiul ar trebui să urmărească cu mare atenție la ce se întâmplă acolo, este nemulțumirea, tensiunea și frustrarea populației.’, a zis Bogdan Chirieac.
‘La o populație de câteva ori mai bogată decât cea din România se manifestă astfel de frustrări. Am văzut și la noi greva profesorilor. Sigur că nu a fost în niciun caz violență, vorbim despre oameni cu multă carte, dascăli. Franța se confruntă și cu problema migranților, care nu sunt integrați în societatea franceză. Tensiune există în toată Europa, dar Franța este mai revoluționară. Vedem ce se va întâmpla.’, a zis Bogdan Chirieac.
‘Spre deosebire de Guvernul României, care până acum nu a făcut nimic pentru a obține fondurile din PNRR, Macron a înfruntat toată opoziția și a mărit vârsta de pensionare, ca să fie pensia sustenabilă. Atenție, nu pensia specială, ci pensia pe contributivitate. Și a mărit vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, cu toate protestele. Macron nici nu a stat pe gânduri și a făcut ce trebuia. În România nu se fac reforme și l-ați auzit pe Marcel Boloș, care spune că astfel nu vom lua bani din PNRR, a spus Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la România TV.
Amintim faptul că Nahel, un adolescent de 17 ani, a fost împuşcat mortal în piept, după ce a refuzat să se supună unui control rutier efectuat de doi poliţişti pe motociclete la Nanterre. În Franţa, vârsta minimă pentru a deţine un permis de conducere este de 18 ani. Potrivit unui video autentificat de AFP, unul dintre poliţişti a ţinut pistolul îndreptat asupra lui Nahel, apoi a tras de aproape.
Moartea tânărului a declanşat două nopţi de violenţe în Franţa, mai ales în regiunea pariziană, iar scenariul s-a repetat noaptea trecută. Serviciile de informaţii se tem de o ‘generalizare’