Comentarii

Drulă, Tomac și Orban vor alianță anti-PSD. Ce șanse au?

Marcel Ciolacu și-a început mandatul de prim-ministru cu o serie de acțiuni populiste, promisiuni de scădere a prețurilor, dar și unele legislative, cum ar fi desființarea pensiilor speciale. Intrarea în grevă a magistraților reprezintă primul examen pentru noul premier, în timp ce în fundal, liderii Opoziției fac pași timizi pentru realizarea unei noi coaliții de centru-dreapta.

  • Consultant politic: O astfel de alianță are nevoie de un candidat de forță, poate chiar de un nume nou pentru a reuși să oprească stagnarea de până acum.
  • Cătălin Drulă: Planul nostru este să unim în jurul USR toate forțele de dreapta.
  • Ludovic Orban: Din punctul meu de vedere e nevoie de conturarea unei alternative la actuala guvernare.
  • Eugen Tomac: La alegerile locale din 2020, Partidul Mișcarea Populară a fost a treia formațiune, după PNL și PSD.
  • Surse: Rezultatele de la alegerile europarlamentare din iunie 2024 vor reprezenta semnalul de trezire pentru liberali, care abia atunci vor încerca să iasă de sub tutela lui Iohannis.

La sfârșitul săptămânii trecute, la Sala Radio din București, a avut loc un congres USR în care Cătălin Drulă, președintele formațiunii, a cerut să fie mandatat pentru negocieri cu formațiunile interesate să realizeze o variantă politică la actuala alianță PSD-PNL, aflată de 20 de luni la guvernare.

647 de delegați au votat pentru propunerea liderului USR, înregistrându-se 5 voturi împotrivă și 48 de abțineri.

Astfel, odată cu venirea lui Marcel Ciolacu la Palatul Victoria, Opoziția face primul pas pentru a construi un antidot la actuala alianță care deține majoritatea parlamentară.

Trei figuri politice sunt implicate în negocierile pentru crearea a ceea ce se vrea un „pol politic de centru-dreapta”, e vorba de Ludovic Orban, fost prim-ministru, fost președinte PNL, actual lider al formațiunii Forța Dreptei, Eugen Tomac, europarlamentar și președinte PMP, o formațiune care n-a reușit să intre în Parlament la ultimele alegeri generale, și Cătălin Drulă, președintele USR, cel mai important partid parlamentar de Opoziție, care în 2020 a fost la guvernare alături de PNL.

VIDEO. Congresul USR, desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, a reprezentat o ocazie pentru liderii politici implicați să creeze o alternativă la alianța PSD-PNL să anunțe public faptul că au început negocierile – Sursa: YouTube/ USR

„O astfel de alianță are nevoie de un candidat de forță, poate chiar de un nume nou pentru a reuși să spargă linia și stagnarea de până acum. Văd această construcție mai degrabă ca pe un fel de pregătire a terenului, o scenă pentru a propulsa un nume nou anul viitor. Cred că aici este miza, altfel va rămâne doar o declarație de intenție”, a explicat pentru spotmedia.ro consultantul Cristan Andrei, Agenția de Rating Politic.

O mișcare suficient de puternică

Deși toți liderii politici din Opoziție susțin că își doresc realizarea unei variante credibile și atrăgătoare pentru cetățenii nemulțumiți de guvernarea PSD-PNL,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button