Comentarii

Spre unde ne va duce soarta, e și ăsta un program de guvernare

Guvernul Ciucă nu are un plan de guvernare, unul serios, cu obiective clare, precise și cu termene de care să atârne scaunele ministeriale. Fără un asemenea plan de guvernare plutim aiurea, ca o corabie fără catarg și fără vele, în derivă.

Măsurile din energie lipsesc, green deal-ul pare a fi fost uitat, PNRR bate pasul pe loc, la transporturi nu muncește nimeni serios la o strategie a căilor ferate, de reforme nici vorbă că e criză, inflația crește nestingherită, investițiile au scăzut, absorbția banilor europeni este ca pe vremea lui Dragnea.

Situația nu e deloc bună și tocmai acum, mai mult decât oricând, ar fi nevoie de un fir roșu călăuzitor ca să știm și noi, ca să știe și guvernanții încotro trebuie să mergem ca să ieșim din marasm.

Nu știm încotro trebuie să ne îndreptăm pentru că politicienii noștri sunt cu priceperea și cu cheful de muncă sub nivelul solului. Politicienii au rămas în paradigma alegerilor, dumnealor cred că singurul motiv pentru care sunt prin Parlament este să se pregătească pentru alegerile viitoare. La atât se reduce viziunea lor politică, la ce număr de primari vor avea în 2024 și la ce procente vor lua partidele lor la alegeri. Despre administrarea țării, mai nimic.

Dacă nu ar fi domnul Ciolacu să vâlvorească opinia publică ba cu ajutoarele de doi lei pentru votanții partidului dumisale, ba cu falsa și neproductiva temă a impozitului progresiv, mai că ne-am plictisi.

Despre evaluarea miniștrilor nu se aude nimic, pentru că, vorba domnului Iohannis, e criză. Iar evaluarea se va face dacă se va face pe baza a ce? Singurele lucruri palpabile sunt întârzierile din PNRR, cauzate nu doar de nepriceperea miniștrilor și a aparatului administrativ de sub ei, dar și de dezinteresul PSD pentru planul de reziliență.

PNRR înseamnă reformarea sistemului de pensii, ceea ce va face ca pensionarii să nu mai depindă de pomeni electorale. PNRR înseamnă o lege a salarizării unitare care va tăia puterea șefilor de a acorda pentru pletora de partid salarii grase.

Atunci de ce ar fi interesate partidele care rămân fără instrumente ale puterii să promoveze legile astea? Noroc cu războiul din Ucraina ca să mai amâne, ca să mai mermelească, ca să se mai plângă public de munca USR.

Deci încotro mergem? Spre niște ani în care ne vom zbate să recuperăm puterea de cumpărare cu care inflația se hrănește acum. Să ne amintim cât a durat revenirea după inflația de pe vremea domnului Văcăroiu și să ne cutremurăm. Poate aproape un deceniu.

Tot criza motivează și lipsa unui plan de guvernare. Cine să pună acum jaloane pentru miniștri, cine să impună măsuri care să crească fondul colectat la buget când ministrul de Finanțe altă treabă decât să caute împrumuturi pe piețele externe nu are?

Cine să să ia măsuri de austeritate dacă datoria a trecut de jumătatea PIB? Austeritate acum, înainte de alegeri, este un concept ireal pentru politicieni,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button