Chirieac: Pentru aritmetica socială şi aritmetica internaţională, ar fi bine ca UDMR să rămână la guvernare
Rămâne sau nu UDMR la guvernare? Aceasta pare a fi întrebarea la care trebuie găsit răspuns în zilele următoare, pentru a se realiza rotativa guvernamentală.
Conform Antena 3 CNN, premierul Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze luni, iar locul său la Palatul Victoria va fi luat, tot săptămâna viitoare, de Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. Dilema rămâne, însă, legată de continuarea menţinerii UDMR la guvernare, PNL şi PSD dorind să preia cel puţin Ministerul Dezvoltării de la maghiari.
Iată ce spune analistul politic Bogdan Chirieac despre acest subiect.
„Normal, este bine cu UDMR la guvernare. 1 milion de români de etnie maghiară trebuie să se simtă reprezentaţi, în special în aceste vremuri tulburi de la frontiera de est şi de nord a României. UDMR ar fi bine să rămână la guvernare. Termenii rămânerii la guvernare sunt, bineînţeles, la mâna celor care formează coaliţia actuală. Eu înţeleg că liderii organizaţiilor PSD nu pun condiţii ca UDMR să rămână cu trei ministere, între care Mediu şi Dezvoltare. Ci dânşii cer ca UDMR să rămână la guvernare. Asta înseamnă că dacă, cumva, UDMR pierde ministerul Dezvoltării în jocul ăsta ca Grindeanu să rămână la Transporturi, să li se ofere altceva în aşa fel încât să rămână.
O să spuneţi că PSD şi PNL au peste 50% în Parlament acum, deci nu ar fi nevoie. Nu ar fi nevoie la aritmetica parlamentară, dar la aritmetica socială şi cea internaţională, este bine ca UDMR să rămână la guvernare. Chiar şi în condiţiile actuale, fără sprijinul real al Budapestei, pentru că ştim bine că Viktor Orban este agentul lui Putin în Europa şi NATO. Sunt nişte probleme din punct de vedere al politicii externe, Budapesta nu mai poate influenţa mari lucruri la nivelul vestului. Dar nu avem treabă cu Budapesta, pe noi ne interesează cetăţenii români de etnie maghiară”, a declarat Bogdan Chirieac la emisiunea News Magazine, prezentată de Mihaela Bîrzilă.
În discuţie a intervenit şi europarlamentarul Maria Grapini.
„Cu tot respectul, pare că au ei ceva cu noi. Atât timp cât vicepremierul actual participă alături de preşedinta din Ungaria la diverse manifestări şi acceptă lucruri spuse de dânsa şi de Viktor Orban, pare că ei au treabă cu noi şi cu Transilvania. Nu înţeleg de ce ar trebui să fie UDMR la guvernare, pentru că ecuaţia e simplă. Cât timp un parlamentar de la orice partid a greşit, a fost sancţionat. Un ambasador a fost chemat în ţară pentru un cuvânt.
Eu nu cred că rotativa ar trebui să se împotmolească în acest subiect. Şi mai cred că de la început li s-a dat prea mult, având în vedere procentul lor din coaliţie”, a declarat Maria Grapini.
„Asta o ştiţi dvs ca politician, dna Grapini. Fiindcă a fost o negociere între cele două partide mari şi UDMR. Aşa a fost negocierea, UDMR nu le-a strâns mâna la spate, că nu avea cum. În privinţa reacţiilor neavenite ale dnei preşedinte din Ungaria,