Comentarii

Cum s-au schimbat scenariile pentru sfârșitul războiului: nu se termină mai devreme de 2023 și Occidentul va trebui să împiedice populismul

Vestea bună este că amenințarea nucleară este tot mai improbabilă, chiar dacă nu poate fi exclusă cu totul, dar cele trei luni scurse de la debutul agresiunii ruse în Ucraina arată că un conflict înghețat ar fi scenariul cel mai prost și pentru rezistența ucraineană, și pentru economiile vestice.

Dacă primele săptămâni de război au stat deopotrivă sub semnul eroismului ucrainean care a amintit Europei că patriotismul este cel mai bun motor al unui stat și al solidarității Vestului, ultimele săptămâni au început să arate semnele unei strategii a Rusiei care, deși nu proclamă mari victorii, recurge la uzura adversarilor. Cum pierderile umane nu se contabilizează pentru Rusia decât cantitativ, în vreme ce Ucraina își pune la bătaie elitele (de la cele politice la cele culturale, sportive), încep să se vadă și celelalte crize, care sunt legate de cotidian și cărora liderii politici europeni trebuie să le răspundă în așa fel încât oamenii să înțeleagă de ce înlăturarea pericolului Putin aduce mai multe beneficii decât costuri.

În țările cu încredere instituțională precară și cu politicieni mediocri, pericolul ascensiunii liderilor iliberali, extremiști, populiști este mare. La fel, și vulnerabilitatea în fața Rusiei, care s-a regrupat pe palierul propagandei, de la narative grotești (de tipul femeilor ucrainence care „fură” bărbații occidentalelor, un narativ rostogolit de televiunile rusești) până la narativele susținute de lideri ca Viktor Orban, despre costurile economice pe care le plătesc europenii pentru un război care nu este al lor.

Trei scenarii pe masă, la trei luni de război

Mathew Burrows și  Robert A. Manning  sunt experții Altlantic Council care proiectează trei scenarii posibile de derulare a războiului.

Scenariul 1: Sugrumarea înceată a Ucrainei a devenit primul scenariu pe care îl iau în calcul experții Atlantic Council, la trei luni de la începutul războiului.

Asta presupune blocarea Odesei și anexarea lentă a unor părți din sud și est, destabilizând astfel funcționarea statului. Acest scenariu i-ar permite lui Putin să proclame o victorie, în timp ce suprimă disidența din interiorul Rusiei.

Cum s-ar derula acest scenariu, potrivit celor doi experți Atlantic Council:

  • Putin cere o încetare a focului, în prima parte a lui 2023, dar nu este pregătit pentru un acord de pace: încă vizează cuceriri teritoriale mai ample – poate conectându-le cu Moldova – și concesii făcute de NATO – recunoaștere suveranității Rusiei asupra Crimeii. Sancțiunile rămân valabile și situația economică se înrăutățește, dar și Occidentul intră în recesiune, ceea ce va alimenta nemulțumirea socială.
  • O criză alimentară globală la scară largă va duce la tulburări în spirală, din Sri Lanka până în Egipt (unde efectele secundare ale războiului sunt deja resimțite). Un răspuns lent din partea națiunilor Grupului celor șapte (G7) și a Fondului Monetar Internațional agravează criza datoriilor cu care se confruntă țările în curs de dezvoltare. Instabilitatea crește în Africa și Asia, în timp ce politicienii de stânga ocupă din ce în ce mai mult spațiu în America Latină.
  • NATO continuă să trimită ajutor militar în Ucraina,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button