Actualitate

Industria cărbunelui infloreşte, deşi se vorbeşte de tranziţie spre energia verde: Profituri înzecite pentru unii traderi

Foto: Pixabay, de Анатолий Стафичук

Newcastle, din Marea Britanie, este cel mai mare port pentru transportul de cărbuni din lume, cu peste 200 de milioane de tone de cărbuni trecând pe acolo anual. 

Ţări bogate din Asia, precum Japonia sau Coreea de Sud, vor să cumpere cărbunele care trece prin acest terminal. 

La capătul opus al lumii, însă, starea de spirit este complet diferită. Activiştii se folosesc de versuri din Shakespeare sau de versuri ale trupei Spice Girls pentru a întrerupe întâlnirile anuale al băncilor europene cu firmele de energie, ca parte a unui protest pentru încheierea extracţiei de cărbuni. Activiştii se tem că această resursă este principala sursă a gazelor de seră, arderea de cărbuni fiind pusă în seama a 42% din emisiile de carbon din 2022. ONU transmite că este nevoie de o scădere cu 11% pe an a utilizării de cărbune în energie, pentru ca încălzirea planetei să rămână sub stadiul de 1,5 grade Celsius, aşa cum era înainte de era industrială. Agenţia Internaţională de Energie, însă, face apel nu doar la extinderea minelor existente, ci şi la deschiderea unor noi mine. 

A fost 2022 o excepţie în ceea ce priveşte cărbunele?

Deşi peste 200 dintre cei mai mari finanţatori din lume, inclusiv 87 de bănci, au anunţat politici care restricţionează investiţia în mineritul de cărbune sau în centralele pe bază de cărbuni, domeniul pare mai puternic ca niciodată. În 2022, cererea de cărbune a depăşit 8 miliarde de tone, pentru prima dată în istorie. 

Ar putea fi tentant, scriu jurnaliştii de la The Economist, să privim anul 2022 ca o excepţie. Rusia a tăiat livrarea de gaze către Europa, în timp ce Europa a interzis importurile de cărbune din Rusia. Blocul comunitar s-a reorientat spre gazul natural lichefiat şi către cărbunele termal. Până şi ţările asiatice care erau complet dependente de cărbunele rusesc şi-au diversificat sursele pentru energie. 

Acum, însă, pare că furtuna a trecut. După o iarnă uşoară, companiile de energie din Europa au stocuri importante de gaz şi cărbune. Pe măsură, însă, ce nevoia de a răci termocentralele creşte, importurile de cărbune vor fi accelerate. Economia Chinei iese de sub aura pandemiei, India creşte şi ea, iar traderii se aşteaptă la o creştere a consumului global cu 3-4% în acest an. 

Iar nevoia de cărbune ar putea rămâne şi după 2023. E drept că cererea în Europa va scădea pe măsură ce sursele regenerabile de energie vor prinde amploare. În SUA, cererea e deja scăzută, pentru că gazul e mai ieftin. Dar, evenimentele din 2022 au reamintit mai ales ţărilor asiatice dependente de importuri că, atunci când energia este la căutare, cărbunele poate fi un colac de salvare. E mai ieftin, se găseşte în abundenţă şi poate fi încărcat pe nave simple pentru a fi trimis oriunde în lume. China, spre exemplu, plănuieşte să producă 270 de gigawati de energie prin centrale alimentate cu cărbuni până în 2025,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button