Guvernul Bolojan taie tichetele de vacanță – o decizie populistă cu efecte devastatoare pentru turismul românesc

Decizia guvernelor Ciolacu 2 și Bolojan de a reduce drastic sau chiar de a elimina schema tichetelor de vacanță, justificată oficial prin nevoia de a micșora deficitul bugetar, este criticată dur de analistul George Scarlat, care o consideră un act de populism fără fundament economic real.
Într-o analiză detaliată, Scarlat argumentează că măsura nu doar că a avut un impact neglijabil asupra deficitului – o economie de doar 0,027% din PIB – dar a generat efecte economice negative semnificative, în special asupra turismului românesc, un sector dominat majoritar de capital autohton.
Prin reducerea puterii de cumpărare a sute de mii de angajați și prin stimularea unui discurs stigmatizant la adresa bugetarilor, autorul susține că guvernul a sacrificat creșterea economică pentru un „show” politic cu mize pur electorale. Articolul semnalează inclusiv riscul unei recesiuni tehnice, în condițiile în care scăderea din turism ar putea trage în jos întreaga economie.
Guvernele Ciolacu 2 și Bolojan care au anulat schema tichetelor de vacanță cu scopul reducerii deficitului bugetar, nu au avut în realitate nicio rațiune fiscală sau economică. A fost doar populism și demagogie, iar consecințele pot fi nebănuite.
(…)Haosul provocat în economie de Guvernul Bolojan are drept motivație reducerea deficitului bugetar excesiv de 9,33%. Așadar, pentru că Bolojan e încruntat și reformator, a tăiat de la “lipitorile bugetare care sug sângele poporului” 0,027%, cu perspectiva de a reduce astfel deficitul de la 9,33% la 9,303%! Adică nimic! Ridicol!
Ca să nu mai spun că statul oricum recupera din valoarea tichetelor de vacanță 10% adică impozitul pe venit și din 2024 și cass de 20%, care se rețineau din salariu. În plus, în secunda în care turistul achita cazarea cu tichete de vacanță, un procent 9% cât era TVA în turism mergea bugetul statului!
(…) Cea mai mare minciună despre tichetele de vacanță este că ar fi destinate bugetarilor, salariaților statului. Este fals! Legea 65/2018 în baza căreia se acordă tichetele de vacanță nu face nicio distincție între stat și privat, se referă doar la “angajator”. Și privații pot acorda tichete de vacanță și unele firme îl includ în pachetul salarial pentru a-l face mai atractiv. Însă dacă pentru salariații de la stat tichetul de vacanță a fost 1.450 lei, a fost majorat în 2024 la 1.600 lei și din 2025 a scăzut la 800 lei, la salariații din sectorul privat valoarea tichetului de vacanță poate ajunge la contravaloarea a 6 salarii minime brute pe economie, adică 24.300 lei!
Prin “ordonanța trenuleț” din 31 decembrie 2024 valoarea tichetelor a scăzut de la 1600 lei la 800 lei, se acordau celor care aveau salariul maxim 8.000 lei, iar Bolojan a scăzut apoi nivelul salariului la care se pot primi tichete de vacanță la 6.000 lei. Efectul pe termen scurt al tăierii tichetelor de vacanță și reducerii numărului beneficiarilor a fost că în mai 2025 s-au eliberat tichete de vacanță de numai 9 milioane euro față de 95 milioane euro, de aproape 11 ori mai puțin!
Însă reducerea încasărilor din turism este mult mai mare decât diferența de 84 milioane euro. Beneficiarul tichetului de vacanță de 1.600 lei utilizat pentru cazare cheltuia minim încă pe atât din banii proprii, plus că în general era împreună și cu soțul/soția și 1-2 copiii pentru care se făceau cheltuieli din banii personali pentru mâncare, băutură, șezlonguri, distracții, articole de plajă, alte bunuri și servicii.
(…)Pe de altă parte, operatorii din turism spun că li s-au redus rezervările pe litoral cu 20%. Totodată, reprezentanții turismului au susținut dintotdeauna că tăierea tichetelor de vacanță ar duce la scăderea cu 30-50% a încasărilor, așa că putem lua în calcul o scădere de 25%, sau un sfert.
Dar dacă ponderea în PIB-ul României a turismului este de 4,5%, înseamnă că și prin această metodă rezultă că scăderea PIB național prin tăierea tichetelor de vacanță este cam 1% din PIB.
Doar pentru ușurința calculelor am luat în considerare valoarea tichetelor neemise și a sumelor cheltuite adițional de turiști. În realitate lovitura este mai amplă pentru economie decât 1% din PIB. Sunt afectați și furnizori de bunuri și servicii pentru turism, de la furnizorii de carne la șoferi de taxi etc.
(…) Deja economia a stagnat până acum pe 2025, cu o creștere a PIB neînsemnată, de 0,3% primul trimestru. Scăderea cu 1% a PIB deja înseamnă intrarea României în recesiune tehnică, dacă va continua pe parcursul a două trimestre consecutiv, ceea ce din păcate se va întâmpla!
Dragi prieteni, ați înțeles ce a făcut Bolojan? Pentru o “economie” de 0,027% din PIB, reprezentând contravaloarea tichetelor de vacanță, de la care statul își trăgea oricum impozit pe venit și din 2024 și cass, iar la suma rămasă mai aplica 9% TVA, Bolojan a scăzut PIB cu minim 1% prin contracția din turism și bagă țara în recesiune!
Cutremurul din economie provocat de ucenicul vrăjitor Bolojan ar avea ca scop declarat reducerea deficitului, pentru că în caz contrar, agențiile de rating vor da pentru împrumuturile României calificativul “junk”, adică gunoi și nu ne va mai împrumuta nimeni și intrăm în încetare de plăți, bla-bla. (…) Și mai e ceva, dragi prieteni, ceva foarte sinistru. Indiferența sau chiar ostilitatea guvernanților față de HoReCa se datorează și faptului că aceasta este una dintre puținele ramuri din economie unde predomină capitalul românesc, în proporție de 90%!
Dragi prieteni, credeți că dacă hotelurile din România ar fi aparținut lui Neckermann, TUI, Thomas Cook sau Club Med, ar mai fi tăiat Bolojan tichetele de vacanță? Păi nu ar fi șters cu el pe jos ambasadorii? Nu l-ar fi sunat Macron și cu cancelarul german să-i zică “merde” și “scheisse”, lasă naibii tichetele alea, că te spargem?
Vă spun eu cum ar fi fost, dragi prieteni. Bolojan ar fi acordat lunar nu anual tichetele de vacanță și cine ar fi îndrăznit să comenteze împotriva acordării tichetelor ar fi primit stigmatul de agent rus, care instigă împotriva Occidentului și a multinaționalelor venite să ne ajute și s-ar mai fi trezit și cu conturile închise pe rețele sociale, eventual și cu mascații lui Predoiu la ușă, la 6.00 dimineața.
Lovitură grea pentru HoReCa: Hotelurile și pensiunile, sufocate de noile taxe ale Guvernului PSD-PNL-USR-UDMR. „Pregătiți-vă să închideți!”
George Scarlat: „De ce puterea trage de timp? Vrea să ne jupoaie cu mâna Ursulei!”
Cine este Ion Sterian, șeful Transgaz? Ce avere are și cum de nu îl vede și pe acesta premierul Bolojan când vorbește de măsuri de austeritate?Care este diferența între bugetari și „bugetari de lux” și de ce se duce o campanie acerbă