Actualitate

După reforma lui Bolojan, urmează haosul: Casele de pensii, paralizate de concedii în lanț

Sistemul public de pensii riscă să intre în blocaj după reformele impuse de premierul Ilie Bolojan. Funcționarii caselor de pensii reacționează la tăierea veniturilor și la volumul crescut de muncă prin refuzul de a mai lucra peste program sau în weekenduri. Totodată, mulți dintre ei își iau concediile restante, avertizând că procesul de recalculare a pensiilor – considerat „mica reformă” – nu va putea fi dus la capăt în condițiile actuale. Tensiunile cresc pe fondul suprasolicitării cronice și al nemulțumirilor față de lipsa de dialog real cu Guvernul.

Reformele lui Ilie Bolojan în sistemul bugetar au produs prima reacție de blocaj instituțional: angajații caselor de pensii au anunțat că nu mai lucrează în afara programului și își vor lua toate concediile restante. Funcționarii spun că au fost exploatați luni de zile pentru „marea recalculare” a pensiilor, lucrând și 14 ore pe zi, inclusiv în weekend, fără a fi recompensați, ba chiar pierzând bani în urma plafonării sporurilor.

Liderii sindicali din sistemul public avertizează că acest gest va duce la blocarea completă a activității caselor de pensii, într-un moment în care sute de mii de dosare sunt în curs de soluționare, iar sistemul informatic este disfuncțional. “Nu mai avem motivație, am fost umiliți și tăiați la salariu. Ne vom lua toate zilele de concediu și de recuperare. Nu mai stăm nicio oră peste program”, a declarat Ionuț Marinescu, liderul Federației Solidaritatea Socială a Muncii.

Funcționarii avertizează că „mica recalculare” a pensiilor nu va fi finalizată în acest an, nici măcar parțial. Softurile nu funcționează, personalul este insuficient, iar legislația este neclară. În unele județe, un singur consilier juridic gestionează mii de dosare. „Este presiune psihică uriașă. Nimeni nu ne ascultă. Suntem abandonați de Guvern”, a spus Sandu Lucian, singurul consilier juridic din Casa de Pensii Ilfov.

În timp ce guvernul Bolojan vorbește despre eficiență și reducerea cheltuielilor, angajații care au dus greul reformei sistemului de pensii sunt puși la zid: subplătiți, suprasolicitați și din ce în ce mai puțini. Mulți pleacă, iar cei care rămân spun clar: „Am fost alături de pensionari, dar acum statul ne întoarce spatele”.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button