Sorina Pintea, condamnată definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a pronunțat sentința definitivă în cazul Sorinei Pintea, fost ministru al Sănătății, respingând apelul formulat de aceasta și menținând condamnarea de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Fosta demnitară a fost reținută de polițiștii din Maramureș și urmează să își ispășească pedeapsa în Penitenciarul Gherla.
Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a fost condamnată definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, în urma unei decizii emise de Curtea de Apel Cluj. Instanța a respins apelul formulat de aceasta împotriva sentinței inițiale pronunțate de Tribunalul Cluj și a decis ca pedeapsa pentru luare de mită în formă continuată să rămână neschimbată.
„În baza art. 421 alin. (1) pct. 1 lit. b) din Codul de procedură penală, respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpata P.S. împotriva sentinței penale nr. 113 din data de 26.04.2024 a Tribunalului Cluj. În temeiul art. 422 raportat la art. 398 și art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă apelanta la plata sumei de 500 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Onorariul avocatului desemnat din oficiu, în valoare de 998 lei, va fi avansat din fondurile Ministerului Justiției și rămâne în sarcina statului”, se arată în decizia Curții de Apel Cluj.
După pronunțarea hotărârii definitive, polițiștii din cadrul IPJ Maramureș au pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei emis de instanță. „Polițiștii din Tăuții Măgherăuș au identificat o femeie în vârstă de 59 de ani, condamnată la executarea unei pedepse de 3 ani și 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. Femeia a fost identificată, urmând a fi încarcerată în Penitenciarul Gherla”, a transmis Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș.
Dosarul penal în care Sorina Pintea a fost trimisă în judecată datează din aprilie 2020, când procurorii DNA au acuzat-o că, în calitate de manager al Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare, a primit mită în valoare de 10.000 de euro și 120.000 de lei. Sumele ar fi reprezentat un procent din valoarea unui contract de achiziții publice.
Condamnarea fostului ministru reprezintă o nouă sentință în rândul cazurilor de corupție la nivel înalt din sistemul sanitar românesc. Decizia este definitivă și executorie.