Comentarii

Trump, un candidat cu un plan: Scoaterea armatei pe străzi, răzbunare și desființarea proceselor în care e judecat

În ultimele două săptămâni, jurnaliștii americani au publicat câteva investigații în care persoane din anturajul fostului președinte vorbesc despre un atac fără precedent la adresa instituțiilor federale, declanșat imediat după alegeri, în cazul în care acesta va câștiga.

Într-un discurs ținut în orașul Claremont, statul New Hampshire, în data de 11 noiembrie, Donald Trump a lăsat să se înțeleagă că, în situația în care va câștiga alegerile prezidențiale, va declanșa o adevărată vânătoare de inamici politici la nivelul întregii țări.

„Amenințările din exterior sunt de departe mult mai puțin sinistre decât cele din interior”, a declarat Donald Trump de la tribună, cu ocazia Zilei Veteranilor din SUA.

Fostul președinte e favorit să obțină nominalizarea partidului său pentru o nouă confruntare cu candidatul democrat cu scopul unui nou mandat la Casa Albă.

E cel mai bine clasat republican dintre cei intrați în cursă. Alegerile primare din partid vor începe în ianuarie 2024 cu scrutinul din statul Iowa.

Conform sondajelor de opinie, Donald Trump are susținerea a 45% dintre alegătorii republicani, DeSantis, guvernatorul statului Miami, fiind situat pe locul doi, la mare distanță, cu un sprijin de 17%.

Fostul președinte, în vârstă de 77 de ani, consideră că are o șansă bună de victorie în fața lui Joe Biden, 80 de ani, cel mai probabil candidatul democrat pentru un nou mandat.

Dar Trump nu numai că vrea să câștige alegerile, ci are și un plan prin care urmărește să-și consolideze puterea și să se răzbune.

Se caută oameni dedicați cauzei

Într-o amplă investigație publicată de cotidianul american New York Times e descris planul elaborat prin care Donald Trump vrea să reconstruiască întreaga arhitectură de putere din SUA într-un timp record după câștigarea alegerilor.

„Pe măsură ce aliații lui Trump devin tot mai încrezători într-o victorie electorală în toamna anului viitor, mai multe grupuri externe, cu personal format din foști oficiali ai fostului președinte, care se așteaptă să ocupe funcții de conducere dacă acesta va câștiga, au început să depună eforturi pentru a găsi oameni potriviți pentru poziții cheie în instituțiile federale”, se arată în articol. 

DUȘMAN. William Barr, fostul procuror general al SUA, republican, e considerat trădător de către aliații lui Trump pentru că nu a invalidat rezultatele alegerilor din 2020 – Foto: Hepta.ro

În primul său mandat, Trump s-a bazat pe puternica organizație Federalist Society, o rețea juridică conservatoare ai cărei membri au ocupat roluri importante în guvern și a cărei conducere a contribuit la selectarea nominalizărilor, se arată în ancheta publicată de New York Times.

Dar Trump n-a fost mulțumit de mulți dintre membrii echipei sale, pe unii dintre ei considerându-i trădători, cum ar fi William Barr, fostul procuror general al SUA.

Într-o astfel de situație, persoane din anturajul lui Trump au creat noi sisteme de selecție și evaluare a unor oameni „dedicați cauzei” și care pot juca un rol în consolidarea puterii președintelui republican.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button