Deep fake cu Marcel Ciolacu. Chirieac: Un astfel de exemplu merită sancționat chiar cu închisoare
Analistul politic Bogdan Chirieac a spus, în opinia sa, cum se poate combate fenomenul deep fake-urilor, în vederea campaniilor electorale de anul viitor din România.
Analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat care este pericolul folosirii Inteligenței Artificiale și a deep fake-urilor, în vederea campaniilor electorale de anul viitor din România și cum se poate combate acest fenomen îngrijorător.
‘Pericolul este evident și este subliniat de cei mai importanți IT-iști din această lume, de proprietari de rețele de socializare sau de savanți ai NASA. Este clară situația! Ne aflăm în fața unui punct de cotitură, așa cum a fost când s-a inventat telefonia mobilă, de exemplu. Acum, este o altă chestiune, la alt nivel. Inteligența artificială poate să ne simplifice foarte mult viața sau poate să facă în așa fel încât să dispară viața de pe planeta Pământ.’, a spus Bogdan Chirieac.
‘Cu siguranță, Inteligența Artificială va fi folosită în campania electorală. Să nu ne băgăm degetul în ochi și să nu credem că în viitoarea campanie electorală nu se va folosi, nu vorbim de America, unde sunt mult mai avansați decât noi și au chestiunile lor, ci, aici, în România!’, a spus Chirieac.
‘În România s-a votat și o lege împotriva deep fake-ului. De exemplu, poate apărea Ciolacu în deep fake și să spună: Vreau să scot România din NATO și UE! Un astfel de deep fake merită sancționat chiar cu închisoarea, pentru a-i descuraja pe cei care fac deep fake-uri! ‘, a mai spus analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS.
Înșelătorie online cu fața lui Ciolacu. Atacatorii se folosesc de inteligența artificială să-i păcălească pe români / foto
O nouă înșelătorie în mediul online. Atacatorii se folosesc de chipul lui Marcel Ciolacu pentru a-i păcăli pe români.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC atrage atenția, într-o postare pe Facebook, asupra unei noi înșelătorii care circulă pe rețelele sociale. Atacatorii se folosesc de inteligența artificială pentru a crea clipuri cu personalități de reputație la nivel național, inclusiv cu premierul Marcel Ciolacu, ce girează anumite programe în care românii sunt îndemnați să investească.
„Falsele oportunități de investiții, propagate de infractori cibernetici pe rețelele sociale, se folosesc inclusiv de noile tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, așa cum vă vom prezenta în continuare în exemplul de astăzi.
Atacatorii fac uz de deep fake (tehnologie folosită pentru manipularea înregistrărilor video), pentru a induce în eroare potențialele victime și pentru a oferi un grad ridicat de încredere informației prezentate.
Clipuri în care anumite persoane cu reputație la nivel național girează aceste ‘programe de investiții’ sunt publicate adesea de infractorii din online pe conturi de social media nou create și folosite exclusiv în acest scop, ori unele compromise, care au aparținut în trecut altor utilizatori. De obicei, atacatorii se folosesc de imaginea unor oameni politici (cazul de astăzi), oameni de afaceri și chiar jurnaliști, pentru a prezenta aceste oferte-capcană publicului.