Ciolacu: Austria este blocată de România, nu participă la nicio operaţiune NATO în acest moment
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că este cazul ca România să-şi joace şansele până la capăt în privinţa intrării în spaţiul Schengen, sugerând, în context, că în măsura în care cancelarul austriac, Karl Nehammer, îşi menţine poziţia faţă de aderarea ţării noastre la zona de liberă circulaţie, ar fi cazul ca Austria să ia în calcul ieşirea din Schengen, având în vedere criticile aduse de oficialii de la Viena la adresa acestui format.
Marcel Ciolacu a fost întrebat, miercuri seară, la Antena 3 CNN, despre demersurile la zi ale autorităţilor de la Bucureşti privind aderarea României la Schengen. ‘În ceea ce priveşte Schengen-ul, eu am să mă lupt până în ultima clipă şi cred că aşa este corect. Am avut o întâlnire cu AMR-ul, cu primarii marilor municipii şi am zis:
‘Domnule, cred că cea mai prostească zicală românească e: ‘capul plecat, sabia nu-l taie’. Este cazul să ne jucăm şansele până la capăt. Cancelarul Nehammer – fiindcă nu Austria şi nu austriecii – a transmis foarte clar că nu este de acord, fără nicio motivaţie’, a mai declarat Marcel Ciolacu.
Pe linia demersurilor, premierul a precizat că la recenta întâlnire a social-democraţilor europeni de la Malaga a fost adoptată o rezoluţie prin care se arată susţinerea pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
‘Eu am participat la Malaga cu toată familia social-democrată europeană şi am avut o rezoluţie a congresului, votată de congres, cum că toţi liderii social-democraţi, fără excepţie, susţin aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen de îndată. Mai mult, preşedinţia, în acest moment, a Consiliului European este a Spaniei, unde prim-ministrul Pedro Sanchez a spus foarte clar că va face tot ce ţine de Spania şi de el personal să închidem odată discuţia cu spaţiul Schengen. Cancelarul Scholz mi-a spus: ‘Marcel, voi face tot ce ţine de mine şi de diplomaţia Germaniei ca să încercăm să influenţăm decizia cancelarului Nehamer, a spus Ciolacu.
În acelaşi context, el a punctat faptul că Partidul Popular European (PPE) nu a avut o atitudine fermă faţă de formaţiunea lui Nehammer, pornind de la subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen. ‘Am înţeles astăzi de la domnul preşedinte Nicolae Ciucă faptul că şi PPE, popularii, au avut o rezoluţie cum că îi atrag atenţia cancelarului Nehammer, care e popular, face parte din familia lor, să-şi schimbe părerea. Din punctul meu de vedere, e prea puţin. Noi am avut în rândul social-democraţilor europeni o problemă cu prim-ministrul Slovaciei, care a avut nişte declaraţii de susţinere a lui Putin. Ne-am strâns, am luat decizia şi l-am exclus din familia noastră. Dacă majoritatea din familia ta hotărăşte să susţină România şi Bulgaria, dacă nu eşti de acord, eu cred că familia populară europeană ar trebui să ia o măsură să-l excludă pe domnul Nehammer din familia lor. Aşa funcţionează democraţia’, a arătat Ciolacu.
Premierul a mai afirmat că partea austriacă a depăşit o linie roşie.
‘Nu-mi plac nici minciunile,