Politica

Actul constitutiv al Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern – Vezi agenda de proiecte

Aprobarea actului constitutiv al Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, precum şi alocarea unor sume din Fondul de rezervă pentru suplimentarea bugetelor Ministerului Culturii, Ministerului Agriculturii şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se numără printre proiectele care figurează pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Guvernului

* Prin hotărâre de guvern urmează să fie aprobat actul constitutiv al Băncii de Investiţii şi Dezvoltare – SA. Acesta a fost elaborat în conformitate cu prevederile Legii societăţilor nr. 31/1990. Banca se constituie pe perioadă nedeterminată ca societate pe acţiuni, administrată în sistem dualist, în care statul român deţine, în mod direct pe toată durata de funcţionare a băncii, prin Ministerul Finanţelor, 100% din capitalul social.

Banca va putea sprijini şi acorda asistenţă tehnică pentru sprijinirea dezvoltării economice a României şi a beneficiarilor eligibili identificaţi în baza evaluărilor ex-ante privind deficienţele pieţei. Capitalul social subscris este în suma de 3 miliarde de lei, din care capitalul vărsat la înregistrarea băncii la Registrul comerţului este în suma de 119 milioane lei, iar diferenţa se va vărsa în două tranşe anuale până la sfârşitul anului 2024. BID este administrată în sistem dualist de către un Consiliu de supraveghere format din şapte membri şi un directorat format din trei membri.

* Un alt proiect de hotărâre de pe ordinea de zi prevede aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru ‘Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România’.

Activităţile de cercetare, educaţionale şi culturale care se vor desfăşura în cadrul viitorului muzeu se adresează diferitelor categorii de public: cercetători, experţi, profesori, studenţi. Lucrările de construcţie şi montaj, reabilitare şi consolidare în valoare totală de 268.284.000 lei vor fi finanţate prin fonduri PNRR (87 de milioane de lei) şi de la bugetul de stat (180 de milioane de lei).

* Un alt proiect de hotărâre prevede suplimentarea bugetului Ministerului Culturii, la capitolul ‘Cheltuieli de personal’, din Fondul de rezerva bugetară la dispoziţia Guvernului, cu suma de 4.882.000 lei. Bugetul Serviciului de Protecţie şi Pază, la capitolul ‘Bunuri şi servicii’, va fi suplimentat cu 3 milioane de lei: 1,8 milioane lei pentru asigurarea finanţării misiunilor cu demnitarii protejaţi, iar 1,2 milioane lei pentru achitarea facturilor la utilităţi.

Bugetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie urmează să fie suplimentat cu 98,5 milioane de lei pentru plata drepturilor salariale aferente lunilor octombrie şi noiembrie şi cu 3 milioane de lei pentru plata contribuţiei la Fondul special de solidaritate socială pentru persoanele cu handicap. Bugetul Ministerului Agriculturii va fi suplimentat cu 150 de milioane de lei la capitolul ‘Transferuri de la bugetul de stat către AFIR pentru susţinerea proiectelor din PNDR 2014-2020’. Este vorba despre cofinanţare publică în vederea implementării unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile.

* Guvernul va analiza şi proiectul care prevede trecerea terenului din strada Doina Cornea nr. 5G din domeniul public al statului şi din administrarea Serviciului Român de Informaţii în domeniul public al municipiului Bucureşti, în vederea realizării unui parc.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button