Xi Jinping și Joe Biden, întâlnire. Bogdan Chirieac: Avem o șansă de pace
Xi Jinping, vizită în Statele Unite. Bogdan Chirieac: Axa răului Teheran-Moscova-Beijing s-ar putea rupe / Foto: Captură video Antena 3 CNN
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre vizita lui Xi Jiping în SUA.
Analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat la Antena 3 CNN cât de importantă este vizita lui Xi Jiping în SUA și la ce să ne așteptăm după discuțiile dintre președintele Chinei și Joe Biden.
„Eu cred că, dacă Xi Jinping s-a deplasat în Statele Unite, avem o șansă de pace. Avem o șansă, așa cum a spus fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman, vizavi de axa răului Teheran-Moscova-Beijing. Există o șansă ca Beijingul să fie scos de pe această axă a răului. Cum să fie scos? Probabil prin concesii economice în principal, pe care le-ar putea face Statele Unite. Relațiile economice dintre cele două state s-au tensionat enorm din 2016 până acum și, desigur, unele concesii politice.
În schimb, poate că Rusia nu ar mai primi ajutorul pe care îl primește în războiul pe care îl duce în Ucraina. Economia Rusiei a rămas în picioare datorită Chinei, care suplinește prin comerțul pe care îl face lipsa comerțului rusesc cu Statele Unite și Uniunea Europeană și, de ce nu?, această axă Teheran-Moscova-Beijing, cu implicații active în Orientul Mijlociu, s-ar putea rupe. Rusia singură nu are suficientă capacitate economică să sprijine un război pe scară largă în Orientul Mijlociu.
Bogdan Chirieac: Eu aș privi această vizită cu o nuanță de optimism
Eu aș privi această vizită, acum la începutul ei, mai degrabă cu o nuanță de optimism. Nu sunt optimist, dar aș privi cu o nuanță de optimism deoarece dacă nu s-ar fi discutat…. Adică acum Biden și Xi Jinping nu se întreabă unul pe altul ce mai fac. Echipele de negociatori sunt convins că au lucrat zile și nopți ca să rezolve câte ceva. China are nevoie de Statele Unite, iar Statele Unite au nevoie de o Chină care să nu sprijine aceste războaie nedrepte.
Așadar, am putea să avem o geană de lumină ca să spun așa, cu un interval de timp, poate cu Taiwanul, care s-ar mai putea amâna, să nu înceapă războiul imediat, să mai aștepte China 50 de ani. China are o altă măsură a timpului, după cum știți, până când se vor așeza alte lucruri. Altminteri, vom avea o lume bipolară, de o parte Statele Unite, iar de cealaltă parte China. Statele Unite cu democrație occidentală, China cu statele dictatoriale, autoritare”, a spus Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Acest articol reprezintă o opinie.