Comentarii

Pentru Zelenski, veștile bune vin din Fetești

Pe cine mai interesează războiul din Ucraina? Dar la câteva sute de kilometri se moare pentru ca noi să fim îngrijorați doar de prețul pâinii, de procentul cu care vor crește pensiile și de cei câțiva bănuți cu care s-a scumpit motorina, fără a ne teme, însă, pentru viața fiilor și fiicelor noastre sau că ne-am putea trezi, peste noapte, în mijlocul bombardamentelor, în întuneric și frig.

În Ucraina au început ploile, iar operațiunile militare pe scară largă au fost oprite cel puțin până când temperaturile vor scădea simțitor, iar pământul va îngheța.

Experții militari consideră că forțele Kievului n-au reușit să atingă niciun obiectiv militar important prin contraofensiva declanșată la jumătatea anului.

Odată cu izbucnirea războiului din Israel, conflictul din Ucraina a devenit secundar pentru liderii occidentali, preocupați să evite o posibilă extindere a tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Un balon de oxigen

Vladimir Putin n-a reușit să profite militar de noua situație, deși a încercat. 

Planul său de a avansa în estul Ucrainei a fost un eșec de proporții în care a pierdut peste 10.000 de militari și peste 100 de tancuri în încercarea de a cuceri localitatea Avdiivka.

Scăderea interesului pentru războiul din Ucraina a liderilor occidentali a venit la pachet și cu o reducere a transferului de armament către această țară.

Tensiunile politice din SUA, alegerile europene de anul viitor, dar și creșterea incertitudinilor economice au dus la slăbirea sprijinului pentru cauza ucraineană.

ACȚIUNE. Un avion F-16, în timpul unui zbor demonstrativ, cu ocazia inaugurării centrului de antrenament al piloților de la Fetești – Foto: MApN

În acest context deloc favorabil pentru Volodimir Zelenski și forțele sale militare, lansarea centrului de antrenament al piloților ucraineni de la Fetești, România, a fost un balon de oxigen atât politic, cât și militar pentru aliați.

„Vin vești importante din România: a fost lansat un centru de pregătire a piloților pentru F-16, iar băieții noștri vor fi instruiți acolo. Sunt recunoscător președintelui român Iohannis şi premierului olandez Rutte pentru faptul că toate acordurile noastre sunt puse în aplicare”, a declarat Volodimir Zelenski, în mesajul zilnic transmis cetățenilor ucraineni. 

Recâștigarea spațiului aerian

Oficialii români au dat publicității un scurt video în care doi piloți ucraineni trec cu avioane F-16 pe deasupra bazei militare de la Fetești.

Filmarea a creat o mare emoție în Ucraina, în contextul în care experți militari, ofițeri și jurnaliști, care urmăresc situația de pe front, consideră că lipsa unei forțe aviatice a fost cauza eșecului contraofensivei.

Fără aparate de zbor performante și piloți antrenați, Ucraina nu poate prelua controlul spațiului său aerian, nu poate conduce și dezvolta operațiuni militare complexe prin care să-și poată elibera teritoriul ocupat de ruși. 

Șase avioane F-16, transferate de Danemarca, sunt programate să ajungă la Kiev până la sfârșitul acestui an, alte opt vor fi trimise pe parcursul anului viitor, iar cinci, în 2025.

PARTENERIAT.  » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button