Comentarii

Opinie ACUE. Nivelul „incontrolabil” al deficitului bugetar şi “forţa majoră” care aruncă Constituţia pe geam

Sătui, probabil, ca mediul de afaceri să le tot scoată ochii cu importanţa asigurării stabilităţii legislaţiei, consultărilor reale şi analizelor de impact, guvernanţii au permanentizat excepţia de la regulă eliminând cele 6 luni stabilite ca interval de intrare în vigoare a modificărilor normelor fiscale, printr-un OUG mai mult decât discutabil. Culmea excepţiei, s-a trecut peste AVIZUL Ministerului Justiţiei care semnalează problemele de constituţionalitate. Ministrul de Finanţe s-a străduit să ne explice pe toate posturile TV cum sectorul privat poate şi are de unde să susţină cheltuielile generoase ale statului, periate şi tăiate de ochii lumii. Dacă s-ar fi depus atâta efort la creşterea colectării taxelor şi eliminarea evaziunii fiscale, dacă s-ar fi ascultat opiniile experţilor care avertizau că proiecţia bugetară pentru anul 2023 nu este sustenabilă – cu siguranţă deficitul bugetar şi pierderea unor fonduri europene consistente care se tot lasă atrase – n-ar mai fi fost marota cu care Guvernul încearcă să ne sperie şi în aceste zile, când a lansat al doilea pachet de măsuri fiscale, la fel de discutabil. Realitatea tristă este că situaţiile excepţionale ne guvernează de facto de multă vreme şi că Executivul încearcă să ne convingă că asta e noua normalitate.  

În cele ce urmează, un punct de vedere argumentat privind încălcarea prevederilor legii fundamentale, semnat de Ionela Cuciureanu – Policy Advisor în cadrul Federaţiei ACUE. Ionela este absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti şi urmează un doctorat în domeniul elaborării şi sistematizării normative în cadrul Şcolii Doctorale Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

Vremurile în care un reputat profesor al Universităţii din Bucureşti arunca pe fereastră Constituţia României la un curs de Protecţia Drepturilor Omului, pentru a-şi susţine (într-un mod mai teatral, ce-i drept) teza conform căreia drepturile fundamentale nu mai sunt respectate în România, par să se fi întors, de această dată în metaversul finanţelor. Doar că cel în cauză nu e nici pe departe un doctrinar al dreptului care încearcă să justifice o idee, ci un minister într-o disperată nevoie de acoperire a unui deficit, şi nu dă, ci ia. Mai precis, aruncând pe fereastra Finanţelor cerinţele constituţionale ale predictibilităţii legislative în domeniul fiscal, Ministerul i-a luat contribuabiliului, sacrificat pe altarul peticirii bugetului, cele 6 luni stabilite ca interval de intrare în vigoare a modificărilor unei norme fiscale.

Recent ieşită din cuptorul încins al legiferării delegate, OUG 74/2023 („Ordonanţa”) modifică alin. 4 al art. 4 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, extinzând semnificativ lista excepţiilor de la intervalul de 6 luni de la momentul adoptării până la intrarea în vigoare a modificărilor din legislaţia fiscală. OUG este in dezbatere la Camera Deputatilor (PL-x nr. 625/2023).

Dacă în forma anterioară, singura excepţie era reprezentată de modificările care decurg din angajamentele internaţionale ale României, în forma actuală, fizionomia articolului se schimbă în mod semnificativ, excepţia aplicându-se inclusiv modificărilor prin care se introduc impozite şi/sau taxe ori se majorează cele existente, respectiv se elimină sau se reduc facilităţi existente.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button