George Vișan (Transelectrica) anunță o iarnă normală, ”fără probleme majore”. Stresul energetic, produs de statele care și-au închis complet producția și au devenit importatoare
George Vişan, director al Direcției Piețe de Energie din Transelectrica, a vorbit despre ceea ce cauzează ”stresul energetic actual”.
George Vișan a fost invitat la Energy Forum -Ediția a X-a: ”Strategia pentru iarna 2023-2024 în actualul context politico-economic” unde a vorbit despre modul în care trebuie gândită piața energetică europeană, dar și despre ceea ce a cauzat stresul energetic actual.
”Ca operatori de transport și sistem, avem un motto și un îndemn: Gândește european, coordonează-te regional, acționează local. Ar fi foarte bine ca din această idee, din cooperarea regională, în adevăratul sens al cuvântului, între operatorii de sistem, pe baza unor metodologii și proceduri deja în vigoare, să trecem de la Știu ce este bine pentru sistemul meu la Știu să lucrez împreună pentru a face tranziția energetică sustenabilă și corectă.
În România, din cooperarea multi-instituțională, s-a reflectat în lucrările comandamentului de iarnă, și iarna aceasta va fi trecută fără probleme majore, în condiții de iarnă normală”, a declarat directorul Direcției Piețe de Energie din Transelectrica, în cadrul Energy Forum.
Statele s-au transformat din exportatoare în dependente de import de energie
”Cu referire la disponibilitatea producției de energie și la măsurile diligente pe care statele membre le-au luat în privința asigurării resurselor primare, și aici ne referim la gaz, avem, în România, 103% dintr-o capacitate de 3 miliarde. State din jurul nostru, mai mici, au capacitate de stocare de 8 miliarde de metri cubi, de 7 mld de mc, deci trebuie ca, în acest sens, să vedem lucrurile regional și să ne bazăm, pentru că asta a fost și ideea uniunii Comisiei după criza energetică, să ne bazăm pe resurse comune. Iar acest lucru este foarte important și pentru iarna care vine, sperând că va fi o iarnă normală, poate că nu va fi nevoie să ne bazăm pe resurse comune și cele naționale vor fi de ajuns.
Dar stresul energetic actual, în sistemul energetic interconectat, pentru că ar trebui să urcăm un etaj și să trecem din paradigma naționalismului energetic în paradigma lucrului în comun în Europa. Deci stresul actual este un rezultat al măsurilor unor state membre care, din păcate, au închis centrale de producție, și nu ne referim la ceea ce am făcut noi cu lignitul, dar sunt state membre care și-au închis complet energia nucleară, nu o să le amintesc, făcându-le dependente de importuri și transformându-le din exportatori în importatori.
Această situație obligă la utilizarea unor măsuri coordonate de programare și operare coordonată a sistemelor energetice naționale, dar și la solicitări suplimentare ale rețelelor. Fluxuri mari de energie își schimbă direcția de la o oră la alta, de la zonele de producție către zonele de consum, în funcție de energiile intermitente care sunt energiile regenerabile.
Deci cu atât mai mult avem o obligație de coordonare transnațională pentru a face posibilă asigurarea adecvanței privită la nivel european”, a mai spus George Vișan, în cadrul dezbaterii.