Multinaționalele, peste firmele românești. Sociologul Mirel Palada: Sunt taxate de șase ori mai puțin decât cele autohtone
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Sociologul Mirel Palada a explicat problema impozitării firmelor multinaționale în raport cu firmele românești.
„Tehnologia creează ispita controlului social. Ce se întâmplă acum exact asta este. Avem o tehnologie în care să intrăm în viața oamenilor și să le controlăm existența? Da. Păi de ce nu o aplicăm? Cum adică să îi lăsăm pe ei să dețină proprietăți, să facă ei ce vor cu banii lor? Cum să mai avem prezumția de nevinovăție? Adică ai ajuns să te duci la bancă și, când scoți banii, să te întrebe ce faci cu ei” a spus sociologul Mirel Palada, în emisiunea ”Ce se întâmplă?”, realizată de jurnalistul Răzvan Dumitrescu, la DCNewsTV
„De ce să nu aibă opțiunea să îi țină în cash?”, a întrebat Răzvan Dumitrescu.
Mirel Palada a răspuns: „Ai o mare parte din populație care face chestia asta, dar nu mai e (n.r. populația) folosită de bănci.”
Firmele multinaționale, peste firmele românești
„La un moment dat, a dat bine în public măsura aia – taxăm cu 1% inclusiv cifra de afaceri a băncilor. Nu au taxat, dar a dat bine. Întrebarea este: dacă faci asta cu cash-ul, în paralel cu cealaltă, nu cumva le întorci înapoi niște bani ca să le îndulcești acel 1%?” a mai întrebat jurnalistul.
„La bănci, aia a fost. Au zis „nu 1%! 2%. Dar pe partea cealaltă: „Stai că vă facem chestia asta cu digitalizare. Și voi scoateți bani, și noi scoatem banii din populație și facem jumate-jumate. Vă rămân și vouă la comisioane, ne mai dați și nouă din chestia aia din 2% și atunci uite așa scoatem mai mulți bani de la populație.”
La firmele autohtone, iei 3% pe cifra de afaceri. Nu contează investiție, nu contează nimic. La bănci, iei 1%, după ce se dau la o parte investițiile și, dacă faci socoteli, îți iese un 0,4%-0,5%. Deci de la 0,5% până la 3% e de șase ori. Firmele multinaționale sunt taxate de șase ori mai puțin decât firmele românești, în condițiile în care firmele multinaționale oricum strivesc firmele românești, pentru că au acces la dobânzi preferențiale” a conchis sociologul.
Vezi emisiunea completă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News