Dragoş Damian, Terapia Cluj: 29 februarie să fie declarată zi nelucratoare. Putem rămâne acasă de 29 februarie, economia nu va suferi foarte tare
29 februarie vine la noi odata la patru ani ca rezultat al unei interventii salvatoare a specialistilor in mentenanta calendarului care au corectat astfel o deviatie astronomica. Interstelar, intr-un fel.
Este o zi bizara, aproape stiintifico-fantastica care, desi suntem oameni de afaceri cu picioarele pe pamant, ne da peste cap universul personal. Este o zi in care eternelor intrebari “cat e cursul?” “ce taxe mai cresc?” “de unde iau angajati?” le iau locul filozoficele “de unde venim? cine suntem? incotro ne indreptam?”. Adica, daca nu ar fi existat 29 februarie nu s-ar mai fi nascut, de exemplu, Pedro Sanchez, prim-ministrul Spaniei? Sau, si mai important, nu ar fi murit, de exemplu, Ludovic I al Bavariei? Foarte complicat, nu?
Probabil singurul lucru notabil la ziua de 29 februarie, o zi Rara in calendar, este aniversarea Zilei Internationale a Bolilor Rare, boli care afecteaza circa 5% din populatie si pentru care inca nu exista suficiente tratamente.
Pentru cei care nu muncesc – foarte multi in Romania, avem cel mai mare NEET (not in employment, education or training) din UE in randul populatiei 16-24 de ani – 29 februarie este o zi obisnuita de mall, la tocat banii parintilor.
Pentru cei care muncesc – tot mai putini si dintre acestia tot mai multi peste 50 de ani – 29 februarie este o zi obisnuita de lucru, dar o zi in plus fata de cei trei ani de dinainte. De altfel cei care planifica si lucreaza cu indicatori de performanta stiu ca intr-un an cu ziua de 29 luna februarie livreaza cu 5-10% in plus fata de un an fara ziua de 29.
Pentru Bugetul de Stat al Romaniei o singura zi care vine o data la 4 ani nu are prea mare impact, putin probabil sa vedem o variatie importanta a cursului de schimb si este improbabil ca T1 2024 sa fie mult mai mare decat T1 2023 doar datorita zilei de 29. Mai mult, daca ziua va fi libera, statul roman nu va imprumuta bani si nu va face plati. O zi de lucru in plus sau, in minus in cazul propunerii de aici, nu va avea efect asupra produsului intern brut sau a deficitului bugetar, iar pentru strategiile multianuale macroeconomice o astfel de exceptie nu are nici o relevanta.
Iata cum, pe baza unor analize economice riguroase, se naste argumentatia de a declara ziua de 29 februarie, care vine odata la 4 ani, zi nelucratoare. Stim ca pentru 2024 au fost deja declarate nelucratoare pentru domeniul public doua zile, 16 august si 27 decembrie, “intrucat acestea se situeaza intre zilele nelucratoare de sarbatoare legala si perioadele de repaus saptamanal, conform legii” – conform Ministerului Muncii. Cele doua zile vor trebui recuperate (hahahaha!) si bineinteles ca si domeniul privat va opri motoarele in cele doua zile libere, nu are rost sa mergi la munca daca domeniul public este liber.
Anul 2024 va continua sa ne suprinda in multe feluri si,