Actualitate

Dobrogea are cel mai mare potențial eolian din toată Europa. Rectorul Puiu Lucian Georgescu explică

Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a explicat motivul pentru care Dobrogea este o zonă foarte importantă din punct de vedere economic.

„Dobrogea ar putea să fie una dintre zonele europene cu cea mai mare dezvoltare economică în anii care vin, din cauza sau datorită gazului pe care urmează să-l scoatem din Marea Neagră. Portul se dezvoltă, e locul șapte-opt în Uniunea Europeană, Constanța. Aveți bazele militare de la Mihail Kogălniceanu, se face un super-oraș acolo pentru americani. Deci sunt toate acolo, aveți o universitate europeană prestigioasă”, a precizat analistul politic Bogdan Chiriac.

Dobrogea, zonă concentrată cu potențial eolian foarte mare

„Dobrogea are cel mai mare potențial eolian, 12.000 de megawați, din toată Europa. Zonă concentrată, cel mai mare potențial pe pământ, deci nu vorbesc de offshore. Pe pământ, deci are cel mai mare timp de însoleiere posibil, cel mai mare potențial fotovoltaic, dar în schimb ce este foarte clar, cel mai mare potențial eolian.

În România sunt două zone concentrate foarte mari pe potențial eolian. Dobrogea are și o producție foarte mare, o parte din investiții s-au mai oprit când au început să nu se mai dea banii pentru că trebuia să se subvenționeze. A doua zonă este zona Prutului, deci de la Galați până în Vaslui aproape până în la mijlocul județului Iași, pe Prutul inferior este cel mai mare potențial eolian.

Să vă spun care e deosebirea, Dobrogea are un potențial de transport și de a transforma energie, cel mai mare din România. De ce? La Isaccea era zona de joncțiune de 440 de kilovolți de înaltă tensiune care făcea legătura dintre România și celelalte țări CAER. Toată rețeaua de transport energie electrică de înaltă tensiune funcționează pe teritoriul Dobrogei, ba chiar cam 30-40% a fost modernizată, înlocuită tocmai cu banii care s-au luat de la investitorii cu eoliene. Deci ai ce să faci cu curentul, e foarte important. Pe valea Prutului n-ai ce să faci cu curent, ori îl bagi în baterii și îl ții acolo și aprinzi becul noaptea, pe când în Dobrogea este total diferit, în Dobrogea se intră în sistemul energetic, în SEN, în Sistemul Energetic Național”, a spus Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, în cadrul emisiunii ”Interviurile DCNews”.

Vezi emisiunea completă aici:

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button