Marcel Ciolacu anunță, în Bloomberg, că România s-ar putea despărți de Bulgaria în demersurile pentru Spațiul Schengen
Dacă ar fi mai avantajos pentru România, țara noastră ar putea încerca să intre separat de Bulgaria în Spațiul Schengen, conform premierului.
Premierul României a numit eșecul țării de a adera la Schengen o ”profundă nedreptate”, afirmând că va căuta o întâlnire extraordinară și va cântări măsurile legale pentru a ieși din impas. Marcel Ciolacu a subliniat că ducem, de peste un deceniu, această luptă, deși ambele țări, România și Bulgaria, au îndeplinit de mult condițiile. Controalele la frontieră au cauzat pierderi de miliarde de euro și zile de așteptare pentru camioanele care transportau mărfuri, inclusiv cereale și provizii militare pentru Ucraina, a mai punctat premierul Ciolacu pentru Bloomberg.
Vetoul guvernului olandez se concentrează asupra Bulgariei, pe când al Austriei asupra României. Marcel Ciolacu a spus că va cere guvernului spaniol, care deține președinția rotativă de șase luni a Consiliului UE, să organizeze o ședință extraordinară a consiliului JAI în decembrie pentru a reexamina candidatura țării noastre. Întâlnirea ar urma să aibă loc după alegerile din Olanda din 22 noiembrie, premierul mizând că s-ar putea schimba calculul politic.
Totodată, premierul a mai spus, pentru sursa citată, că Bucureștiul ar lua în considerare să se despartă de Sofia în acest demers, dacă negocierile ar indica un rezultat mai bun astfel. El a mai spus că Guvernul ia în considerare și o acțiune la Curtea Europeană de Justiție împotriva Austriei și a menționat că Austria este acoperită de un sistem de apărare aeriană la nivelul UE, în calitate de non-membru NATO, chiar dacă România, membră a alianței, contribuie la apărarea regiunii.
”Îmi este foarte greu să accept că Austria beneficiază de inițiativa European Sky Shield, chiar dacă este o țară neutră, în timp ce România alocă 2,5% din PIB pentru apărare”, a spus Marcel Ciolacu.
”O extindere Schengen nu este posibilă în prezent”, a declarat Nehammer pe 24 octombrie, după întâlnirea cu premierul bulgar Nikolai Denkov. ”Nu este o poziție împotriva României sau Bulgariei și vreau să subliniez asta. Este o chestiune de securitate” a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
austria
bloomberg
bulgaria
ciolacu
romania
schengen