Cine e Ion Ceban, primarul din Chișinău. Schimbare la 180 de grade: Înainte vorbea „moldovenească” și era prieten cu Dodon, acum vorbește română și are discurs pro-european
Parcursul politic al primarului din Chișinău, Ion Ceban, a avut un punct major de inflexiune, cel puțin dacă privim la viziunile exprimate în ultimii ani.
Ion Ceban, candidatul Mişcării Alternativa Naţională (MAN) pentru postul de primar al Chişinăului, a câștigat alegerile locale de duminică, după ce s-au procesat 304 din cele 305 procese verbale.
Conform rezultatelor preliminare, Ion Ceban, care a fost ales primar și în alegerile anterioare din 2019, când candida din partea socialiștilor. A acumulat 50,58% din voturi (132,245 voturi), în timp ce Lilian Carp, candidatul PAS, partidul aflat la guvernare, a obținut 28,27% din voturi (73,930 voturi).
În ceea ce privește Consiliul Municipal Chișinău, echipa lui Ion Ceban va deține majoritatea locurilor. Mișcarea Alternativa Națională (MAN) a obținut 33,10% din voturi, urmată de PAS cu 32,88%, în timp ce PSRM s-a situat la 9,64%, și PCRM la 4,46%.
Istoricul politic al lui Ion Ceban
O figură influentă în politica Republicii Moldova, timp de cel puțin zece ani, Ion Ceban a fost ales primar al Chișinăului în 2019, după o rundă suplimentară de alegeri, și a avut o prezență notabilă în calitate de deputat și secretar pentru ideologie în cadrul Partidului Socialist (formațiune pro-rusă). După ce a preluat funcția de primar, și-a luat „concediu” pentru a susține campania lui Igor Dodon, liderul Partidului Socialist, în alegerile prezidențiale din 2020.
În contextul jurudic tulbure al fostului președinte moldovean, Igor Dodon, primarul Chișinăului a adoptat o politică caracterizată de ambiguitate, menținând legături cu cercurile pro-ruse în timp ce încerca să se apropie de politicienii români și europeni.
Întrebat într-un interviu din 2019 cum își numește limba, Ion Ceban a răspuns, sec: „moldovenească”, deși prin 2022 a făcut adevărate tururi de forță prin România, la braț cu oameni politici influenți, printre care și actualul premier, Marcel Ciolacu.
„Am discutat despre problemele actuale cu care ne confruntăm, dar și despre proiectele pe care le desfășurăm în Chișinău împreună cu România. Am primit asigurări că în continuare Chișinăul și locuitorii vor fi susținuți și vom realiza proiecte în comun. Am mulțumit pentru suport și pentru colaborarea frumoasă pe care o avem”, a scris Ceban pe Facebook, după întâlnirea cu liderul PSD.
Și subiectul invadării Ucrainei a fost marcat de ambiguitate. Ceban a numit Rusia „stat agresor”, dar abia la aproximativ 6 luni de la declanșarea războiului și chiar și atunci a fost rezervat.
Totodată, deși mai nou are o retorică pro-europeană, Ceban nu s-a îndepărtat de multe linii ultra-ortodoxe, promovate de Kremlin. De pildă, are în continuare opinii homofobe și a încercat să interzică marșul LGBT din Chișinău, promovând discursuri instigatoare la ură.
Iar strategii lui de campanie îi vizează, în continuare, pe pro-rușii de la Chișinău, mesajele lui mixând, în mare parte, ceea ce și-ar dori să audă cetățenii Republicii Moldova care vor avantajele cetățeniei europene, dar nu se dau în vânt după ideea de reformă reală a statului. Se poate spune că este un pro-european cu suflet pro-rus.