Semne de recesiune în Marea Britanie. Economiștii avertizează: Cea mai lungă perioadă din ultimul secol
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Regatul Unit riscă recesiunea, cel puțin aceasta este concluzia specialiștilor în urma analizelor făcute pe indicatori economici. Zvonurile recesiunii sunt tot mai dese în Regat.
„Cu economia slăbită, conform mai multor indicatori urmăriți cu atenție, economiștii au început să vorbească tot mai mult despre riscul ca țara să se îndrepte către o recesiune.”
Comitetul de Politică Monetară al Băncii (CPM), în septembrie, a declarat că a prevăzut o scădere pentru al treilea trimestru al anului 2023, prezicând că Produsul Intern Brut (PIB) ar urca doar cu 0,1 la sută, comparativ cu creșterea de 0,4 la sută pe care o prognozase cu doar o lună mai devreme.
Instituția a mai precizat că informațiile provenite de la agenții săi „sugerau că activitatea rămăsese redusă și că îngrijorările cu privire la perspectiva economică crescuseră”.
Acum, cei care monitorizează Banca vor dori să afle dacă economiștii de pe Threadneedle Street consideră că Regatul Unit ar putea se îndreaptă către o recesiune.
Publicarea Raportului CPM de joi vine la mai puțin de un an de când Banca a preconizat că Regatul Unit se îndreaptă către cea mai lungă recesiune de la 1930 până azi.
Ca urmare a acestui lucru și a altor erori în privința inflației, Banca l-a numit în iulie pe fostul președinte al Rezervei Federale din SUA, Ben Bernanke, să conducă o revizuire a prognozelor sale.
A trecut aproape un an de când CPM a majorat ratele dobânzilor cu 0,75% la 3 noiembrie 2022, cea mai mare creștere din 1989.
Dar, la un an distanță, imaginea privind ratele este semnificativ diferită.
În septembrie, Banca a menținut ratele neschimbate la 5,25% – prima decizie de menținere după aproape doi ani de 14 majorări consecutive.
Experții cred că întâlnirea de joi va duce din nou la menținerea ratelor, deoarece inflația s-a temperat și deoarece seria de creșteri ale ratelor efectuate de Banca centrală a început să aibă un impact asupra economiei.
James Smith, economist pentru piețele dezvoltate ING, a declarat că este puțin probabil ca o majoritate a decidenților să voteze pentru o creștere a ratelor în acest lună.
„Ar fi suficient ca un membru al comitetului să-și schimbe părerea pentru a înclina balanța în favoarea unor măsuri mai stricte, dar suntem sceptici”, a spus dl. Smith, notează Independent.
A adăugat că nu au apărut date noi semnificative de la ultima decizie, astfel încât cei care au votat împotriva majorării ratelor nu își vor schimba cel mai probabil opinia.
A menționat că unul dintre cei care au votat pentru majorare data trecută – Jon Cunliffe – a părăsit între timp CPM.
Economistul Investec, Sandra Horsfield, a spus că membrii CPM ar putea decide totuși să majoreze ratele, dar a adăugat că „argumentul pentru majorarea ratelor acum pare mai slab decât la ultima întâlnire”, a mai notat sursa menționată.