Ringier, o companie deranjată de independența jurnaliștilor. Ce m-a uimit când am lucrat pentru elvețieni
Un partener al firmei a publicat un proiect în care ziariștii vor fi transformați în „operatori de media sportivă” ce vor „deservi partenerii din industria de pariuri”.
„Gazeta Sporturilor”, cel mai vechi cotidian de specialitate din România, și-a încetat apariția în versiunea tipărită, în urma unei decizii surpriză a conducerii.
Cel puțin o parte din managementul și acționarii companiei au tratat și continuă să trateze jurnaliștii și salariații din România cu un cinism pe care nu și-l permit în Elveția.
Exista o prăpastie uriașă între cei care se ocupau de conținutul editorial la Ringier și cei care se ocupau de afaceri, atât în ce privește calitatea umană, educația și experiența de viață, cât și abilitățile profesionale, avantajul fiind net în favoarea primilor.
De mai bine de un an, managementul grupului Ringier din Elveția face eforturi să preia controlul editorial asupra publicațiilor din România din cauza articolelor scrise de ziarele „Libertatea” și „Gazeta Sporturilor”, care au deranjat afacerile și au afectat interesele unor acționari.
Reprezentanții conducerii au folosit o dramă, sinuciderea unei jurnaliste, e vorba de Iulia Marin, pentru a declanșa un audit intern, în urma căruia l-au dat afară pe Mihnea Vasiliu, directorul executiv al Ringier din România, deși n-au găsit nimic în neregulă.
Stresul și șocul provocat de decizie îl vor doborî pe cunoscutul jurnalist și manager de presă, care moare în urma unui infarct în data de 27 iulie, la vârsta de numai 57 ani.
Asaltul asupra independenței jurnaliștilor din cadrul celor două redacții nu se oprește, iar la începutul lunii octombrie e eliberat din funcție și Cătălin Țepelin, redactorul-șef al „Gazetei Sporturilor” pentru ca ieri, Ringier să oprească abrupt tipărirea celui mai vechi cotidian de sport din România, anunțând că acesta va opera doar în mediul online.
ADIO, PRINT. „Gazeta Sporturilor”, cel mai vechi cotidian de specialitate din România, va rămâne doar cu varianta online – Sursa: Captură GSP.ro
Există indicii că decizia Ringier vine în urma unui articol de opinie publicat de Cătălin Tolontan, editor coordonator la „Libertatea”, fost și la „Gazeta Sporturilor”, în data de 27 octombrie, care dezvăluia un plan al lui Sam Sadi, președinte executiv al platformei online LiveScore și partener strategic al Grupului Ringier, de transformare a jurnaliștilor în „operatori de media sportivă”, ce vor „deservi partenerii din industria de pariuri”.
O prăpastie
Asaltul managementului Ringier îmi amintește de povestea spusă de editorul celui mai popular site de știri din Letonia, care la o discuție cu mai mulți jurnaliști din Europa, în cadrul unei conferințe internaționale, a relatat modul în care miliardarii ruși, în decurs de câțiva ani, au cumpărat toate ziarele și canalele de televiziune importante din statele baltice, în speranța de a anihila mass-media independentă cu scopul de a accelera propaganda Kremlinului.
Cumva, destul de dificil, presa liberă din cele trei țări, care sunt membre ale Uniunii Europene și NATO, a supraviețuit și s-a dezvoltat, dar n-a fost deloc ușor.