Ella a venit la București ca să-și salveze soțul. Cât de puternice mai sunt legăturile României cu subteranele politicii arabe și ce ne spune trecutul
Doamna Haim face un turneu în țară pentru că soțul ei, răpit de Hamas, este și cetățean român. Părinții lui sunt de aici, iar bunicul său, născut la Iași, a fost un supraviețuitor al Holocaustului. Ea speră că diplomația de la București va afla rapid vești despre soțul și tatăl copiilor ei.
Marcel Ciolacu trece printr-o situație paradoxală, având obligații legale de a-i ajuta atât pe românii aflați în Gaza, care fac parte din comunitatea palestiniană în urma căsătoriilor mixte, dar și pe românii de origine israeliană, răpiți de teroriști.
Moștenirea diplomatică a lui Ceaușescu a fost folosită după anii ’90 în diferite situații tensionate, iar țara noastră și-a păstrat capacitatea de negociator cu ambele tabere – Israel și statele arabe.
Când s-au auzit focuri de armă, bărbatul de 41 de ani a ieșit grăbit afară din casă. Era Sabat, oamenii din kibuțul Nir Ytzhack se rugau și se odihneau, iar atacul i-a luat prin surprindere. Deși trăiau în apropiere de partea sudică a Fâșiei Gaza, nu s-au gândit niciodată că vor fi loviți cu atâta sălbăticie.
Tal Haimi s-a întors în fugă și i-a cerut soției să se baricadeze în adăpost, o cameră blindată, special construită pentru protejarea de eventuale bombardamente și lupte armate.
Ella, împreună cu doi fii și fiica ei, s-au adăpostit, iar Tal s-a întors pe stradă pentru a-i salva pe ceilalți. De atunci, Ella și copiii nu l-au mai văzut.
ISRAEL. Un câmp de flori cultivat de locuitorii kibuțului Nir Ytzhack în mijlocul deșertului, la sud de Fâșia Gaza. Aici locuia familia Haimi în timpul atacului terorist din data de 7 octombrie – Foto: Hepta.ro
Nu știu dacă trăiește sau a murit. Nu știu unde e, dar speranța lor e să fi supraviețuit și să facă parte dintre cei 239 de ostatici israelieni, aflați în custodia grupării teroriste Hamas.
„Tal, fii puternic, te iubim, ne e dor de tine şi ne rugăm să fim din nou împreună… Dacă e în viață, el nu a avut de unde să afle că suntem bine. Ultimul lucru pe care-l știa despre noi era că în sat intraseră teroriștii. Vreau să-i transmit: Tal, noi suntem în siguranță. Şi eu, şi copiii noștri minunați, suntem OK, suntem bine, suntem în viață”, a spus Ella Haimi, în fața camerelor TV, la scurt timp după ce a ajuns la București.
Un paradox al diplomației românești
A venit în țară pentru că soțul ei este și cetățean român. Părinții lui sunt de aici, iar bunicul său, născut la Iași, a fost un supraviețuitor al Holocaustului, conform declarațiilor făcute de Ella Haimi.
După atacurile teroriste din data de 7 octombrie, Guvernul României s-a implicat într-o serie de acțiuni formale și informale pentru protejarea și salvarea cetățenilor noștri prinși în conflict.
SPRIJIN. Un afiș realizat de Ella Haimi în care apare o imagine a soțului ei, Tal, cu mesajul „Răpit de acasă” » Citește în continuare articolul