Actualitate

Una caldă, una rece: Inflația scade rapid în zona euro, dar ne apropiem de recesiune

Inflația în zona euro scade rapid, iar economia a început să se contracte, potrivit datelor prezentate marți, ceea ce ilustrează impactul dublu al creșterii constante a ratelor de dobândă ale Băncii Centrale Europene (BCE), transmite Reuters.

Prețurile au crescut cu doar 2,9% în octombrie, cel mai lent ritm din iulie 2021, conform unui raport preliminar al Eurostat.

Cu toate acestea, scăderea rapidă față de inflația cu două cifre de acum doar un an vine cu un cost: economia zonei euro s-a contractat cu 0,1% în trimestrul care s-a încheiat, în septembrie, potrivit unui alt comunicat Eurostat, și se apropie de o recesiune.

Cele două seturi de date indică faptul că BCE aproape cu certitudine și-a încheiat seria de creșteri ale ratelor de dobândă, care au atins nivele record după o serie fără precedent de 10 creșteri consecutive, și acum va monitoriza impactul acestor măsuri înainte de a lua alte decizii.

„Din perspectiva noastră, ne așteptăm ca ratele să se stabilizeze la nivelurile actuale, în contextul inflației în scădere și a creșterii economice, urmate de tăieri de la mijlocul anului viitor”, a declarat Daniele Antonucci, director de investiții la Quintet Private Bank.

Inflația a început să scadă semnificativ în luna trecută, deoarece creșterea masivă a prețurilor la energie înregistrată cu un an în urmă a creat o „bază” mai mare pentru comparația anuală – un efect care se va estompa sau chiar se va inversa în următoarele raportări.

Un indicator al inflației care exclude energia, alimentele, alcoolul și tutunul a înregistrat o scădere mai moderată, ajungând la 4,2%, cel mai scăzut nivel din iulie 2022, față de 4,5%.

Deși toate componentele coșului de inflație au înregistrat creșteri mai mici decât în luna anterioară, încetinirea a fost minimă în sectorul serviciilor, cu o rată de 4,6%, față de 4,7%, probabil ca urmare a creșterii salariilor.

„ECB trebuie să vadă încetinirea inflației salariale, ceea ce ar putea dura încă șase luni”, a declarat economistul Mark Wall de la Deutsche Bank.

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button