Situația tinerilor din Marea Britanie, mai dificilă decât a părinților acestora, arată un studiu
Tinerii din Regatul Unit au o situație mai rea decât a generației părinților acestora, arată Reuters. Care sunt capitolele cele mai afectate.
Viața de tânăr adult britanic este una plină de provocări în acest moment, pornind de la costurile ridicate ale vieții, dar și a unei piețe imobiliare tot mai inaccesibile, potrivit unei analize făcută de Muhammad Ali Nasir, profesor asociat de economie, și Kausik Chaudhuri, conferențiar principal de economie, ambii de la Universitatea din Leeds, relatează Reuters.
Potrivit celor doi profesori de economie, realitatea actuală a tinerilor indică o situație mult mai rea decât cea a generației părinților acestora.
Astfel, rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 de ani) din Regatul Unit a scăzut de la aproape 15% în septembrie 2020 la 9% în august 2022, dar acum crește din nou, ajungând la 12,7% în luna iulie a acestui an.
Această rată este mai mare decât media economiilor dezvoltate și mult mai mare decât cea a unor țări precum Germania și Japonia.
Există, de asemenea, o disparitate gravă între sexe – una dintre cele mai mari dintre țările dezvoltate. Rata șomajului în rândul bărbaților tineri (14,6%) este semnificativ mai mare decât cea a femeilor (9,8%).
Acest lucru este chiar mai pronunțat în unele regiuni. De exemplu, în regiunea West Midlands, tinerii bărbați au o probabilitate de peste două ori și jumătate mai mare de a fi șomeri decât femeile. Tinerilor bărbați, în special, le este mai greu să găsească un loc de muncă în perioadele economice dificile.
Mai mult decât atât, se estimează că numărul tinerilor care nu urmează o formă de învățământ, nu au un loc de muncă sau nu urmează o formare profesională este de 11,6%.
Pandemia a dus la reducerea oportunităților de inserție profesională a tinerilor, cum ar fi uceniciile, iar lacunele de competențe îngreunează pătrunderea într-o serie de industrii.
Astfel, noile cifre arată că numărul tinerilor care nu pot lucra din cauza unei boli de lungă durată a crescut drastic de la pandemie.
Problemele legate de șomajul în rândul tinerilor
Șomajul în rândul tinerilor are implicări atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, cu repercursiuni asupra economiei în general. Astfel, ratele mai ridicate de șomaj în rândul acestei categorii de vârstă, precum și inactivitatea tinerilor afectează salariile și productivitatea pe termen lung, dar duce și la consecințe socio-economice ample, inclusiv la o rată crescută a criminalității, lucru care se va vedea în calitatea vieții întregii societăți.
Un studiu recent realizat de Pricewaterhouse Coopers (PwC) sugerează că reducerea ratei șomajului în rândul tinerilor din Regatul Unit cu doar 5% (pentru a o alinia la nivelul celei din Germania) ar stimula economia cu 38 de miliarde de lire sterline.
Guvernul s-a angajat să investească în serviciile pentru tineri în efortul de a stimula capacitatea de inserție profesională, dar este clar că acest lucru nu este suficient de departe.
Potrivit celor doi profesori de economie,