Politica

Robert Cazanciuc (PSD), educaţia juridică în şcoli: ”Un copil de 10 ani”

”Ora de educație juridică” a ajuns la zece ani de existență. Senatorul Robert Cazanciuc a trecut în revistă acest proiect important pentru tânăra generație.

Senatorul PSD, Robert Cazanciuc, a trecut în revistă primii zece ani ai ”orei de educație juridcă”, un proiect menit să vină în sprijinul tinerei generații.

”Un copil de 10 ani  – Educaţia juridică în şcoli

La 31 octombrie 2013, semnam, în calitate de ministru al justiţiei, actul de naştere a ceea ce astăzi întâlnim aproape în toate şcolile din România: ora de educaţie juridică.

Împreună cu cei care gestionau în urmă cu 10 ani treburile justiţiei şi ale educaţiei, am sperat că vom reuşi să convingem cât mai mulţi magistraţi să meargă în şcoli şi să le ofere copiilor perspectiva lor, a judecătorilor şi procurorilor, asupra beneficiilor respectării regulilor, a legilor care fac ca o societate să poată funcţiona în armonie, dar şi a consecinţelor nerespectării lor”, a scris senatorul PSD, Robert Cazanciuc, pe Facebook.

500 de magistrați, voluntari în școlile din România

”În primul an de zile de funcţionare a protocolului de colaborare dintre educaţie şi justiţie erau prezenţi în şcoli, pe bază de voluntariat, aproximativ 500 de magistraţi.

A fost evident peste aşteptările noastre, şi nu ne era foarte clar de unde venea acest entuziasm: era poate nevoia părinţilor în robă care vedeau în mod dramatic uneori efectele unei educaţii deficitare, a unor oameni încărcaţi de partea întunecată a fiinţei umane de a se elibera de povară în fața inocenţei şi speranţei copiilor sau poate chiar un simţ al datoriei de a face ceva pentru ca lumea de după ei să fie puţin mai bună.

Un fost cadru didactic care îşi găsise vocaţia de judecător a întocmit la nivelul Curţii de Apel Ploieşti o metodologie de lucru şi colaborare, a elaborat teme de studiu, a repartizat pe şcoli procurorii şi judecătorii de la toate instanţele, cu alte cuvinte a creat în scurt timp o bună practică care s-a răspândit în toată ţara.

La doi ani o asociaţie vedea just oportunitatea unui manual de educaţie juridică şi începea pe cont propriu o serie de evenimente dedicate elevilor învăţându-i că unde-i lege nu-i tocmeală”, a mai scris senatorul social democrat.

De la Ziua porților deschide la competiții și dezbateri

”În baza acordului au fost inițiate acțiuni precum Ziua porţilor deschise la instanțe şi parchete, Școala Altfel, competiţii pe teme juridice, iar elevii au fost implicați în dezbateri despre legi care pot avea un impact direct asupra lor, cum ar fi cele privind circulaţia pe drumurile publice, traficul şi consumul de droguri sau dispoziţii din Codul penal referitoare la protecţia vieţii sexuale.

Deprinderea unor cunoştinţe minime de drept încă de pe băncile şcolii nu contribuie doar la formarea unei culturi juridice menite să încurajeze respectul faţă de lege şi semeni, ci îi poate ajuta pe copii şi tineri să îşi găsească propriul lor drum în slujba legii şi a cetăţenilor ca poliţişti,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button