Iulian Anghel, ZF: UE a ajuns cel mai mare finanţator al infrastructurii din România, cu mult peste contribuţia bugetului de stat. În primele nouă luni din 2023, investiţiile din fondurile UE au fost, în România, de 30,8 mld. lei (6,1 mld. euro), faţă de 23,5 mld. lei (4,7 mld. euro) cât au însemnat cheltuielile de capital (investiţii din buget)
♦ Astfel, UE a participat într-o proporţie de 57,6% la investiţiile statului în primele nouă luni din an, iar statul într-o proporţie de 42,4%. Cheltuielile nu includ fondurile din PNRR.
Execuţia bugetară la nouă luni din an, publicată de Ministerul de Finanţe, nu arată bine. Cheltuielile au luat-o razna, iar veniturile nu fac faţă acestor cheltuieli. Guvernul plafonează cheltuielile în administraţie pentru noiembrie şi decembrie la media ultimelor zece luni, iar administraţia locală fierbe pentru că, aşa cum este obişnuită, plăţile pentru investiţii se fac, de obicei, la finele anului, majoritatea în decembrie. De aceea mereu deficitul bugetar creşte puternic la final de an.
Doar că, la nouă luni, deficitul bugetar a ajuns la 3,55% din PIB. Era programat, la început de an, la 4,4% din PIB. Acum guvernul vorbeşte de un deficit de 5,5% din PIB, dar nici pisica care doarme pe fotoliu nu crede asta. Pe puţin 5,8% va fi deficitul, spun analiştii financiari de la CFA România.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels