Comentarii

Gheboasă și umbra asupra celui mai popular festival de muzică din România

Un tânăr artist de 21 de ani se află în centrul unei controverse naționale din cauza interpretării unui cântec, la Untold.

Mai mulți lideri de opinie au reacționat împotriva cuvintelor folosite, care incită la violență împotriva femeilor și rasism.

Reprezentantul organizatorilor festivalului spune că în urma acestui episod se „va face o analiză”.

Marți, 8 august, melodia, cu versurile interpretate în timpul spectacolului live, rula încă pe rețelele sociale deși încalcă mai multe prevederi legale

În ultima lună, două clipuri video realizate pentru articole despre războiul din Ucraina au fost cenzurate, pe bună dreptate, de rețelele sociale You Tube și TikTok pentru încălcarea „regulilor comunității”, într-unul erau prezentate scene de război cu trupele Wagner, iar în al doilea, episoade violente în care turiștii ruși se confruntau cu localnici din țările vizitate și care îi considerau invadatori.

Chiar dacă video-urile prezentau realitatea dureroasă a războiului, ele încălcau regulile site-urilor și au fost interzise.

Marea problemă e atunci când platformele sociale funcționează cu o dublă măsură. Dacă e vorba de un „influencer” care face trafic masiv pe rețeaua respectivă, de un brand important care are un buget mare pentru promovarea unui eveniment sau dacă e vorba de un „actor statal”, nu contează că e vorba de o dictatură sau un regim autoritar, a se vedea întregul univers „fake news” creat de Rusia pe rețelele sociale, atunci regulile de mai sus se suspendă.

Așa s-a întâmplat și în cazul scandalului „Gheboasă”, în care o melodie rasistă, care incită la violență împotriva femeilor și folosește un limbaj care încalcă regulile oricărei comunități civilizate e bine-mersi pe YouTube de trei zile, sub sigla celebrului festival UNTOLD. 

VIDEO. Secvență din melodia , în care sunt folosite versuri rasiste și care incită la violență împotriva femeilor – Sursa: You Tube/ Untold

Atac suburban la adresa femeilor

În urmă cu o săptămână, Guvernul României, alături de organizații ale societății civile de la noi din țară au marcat „Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor”.

„În data de 2 august 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II-Birkenau, mii de persoane de etnie romă – femei, bătrâni și copii din așa-numitul – au fost exterminați în camerele de gazare”, se arată în comunicatul Guvernului.

„Acțiunile nazismului, în cadrul Holocaustului împotriva romilor, au fost mult mai puțin studiate decât cele din holocaustul evreiesc, și numai în ultimii ani, atunci când comunitatea romă a cerut recunoașterea membrilor săi ca victime ale regimului nazist. Din cauza faptului că romii au fost mai slab organizați comunitar, este dificilă estimarea numărului victimelor. Istoricii apreciază că în lagărele de exterminare au murit sute de mii de oameni”, se mai subliniază în declarația oficială a autorităților române.

Două zile mai târziu, la câteva sute de kilometri distanță, în inima Transilvaniei, la Cluj-Napoca, orașul considerat un bastion al conviețuirii pașnice și al promovării păcii sociale, pe scena festivalului Untold are loc un atac suburban la adresa femeilor,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button