Politica

Alegeri 2024 și diaspora: Percepția publicului asupra preferințelor politice ale celor plecați. Analiza sociologului Mădălina Hideg

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Acum câțiva ani, președintele Klaus Iohannis vorbea, în contextul primelor proteste #rezist, despre mai multe Românii: o Românie a celor care se strângeau în fața Palatului Victoria și altă Românie a celor care scandau în fața Palatului Cotroceni. O Românie a progresului, a celor onești, care munceau și erau dispuși să se implice (˝România bunului simț˝ cum i-a spus președintele Iohannis) vs. o Românie discreționară, a celor pentru care, cocoțați pe spinarea statului, era bine oricum atât timp cât pot trăi în continuare fără grija zilei de mâine (așa cum erau catalogați susținătorii de atunci ai PSD și ai lui Liviu Dragnea). Puteam crede, totuși, că aveam mai multe Românii, dar o singură țară. 

România diasporei, văzută de publicul general

Analizând răspunsurile la o serie de întrebări publicate pe site-ul www.știridiaspora.ro, legate de percepția asupra opiniei diasporei legată de aspecte economice, sociale și politice, descoperim însă încă o Românie: a celor plecați în străinătate. Întrebările au fost publicate pe parcursul lunii octombrie. 

Românii cred că diaspora este interesată de îmbunătățirea sistemului sanitar din România

România Diasporei, din punct de vedere economic și social, este cea în care oamenii sunt foarte interesați de un sistem sanitar performant (55,3%), de buna funcționare a sistemului de asistență socială (51.3%) și de creșterea nivelului de trai (50.3%). În schimb, în opinia cititorilor site-ului, românii plecați în străinătate sunt mai puțin interesați ca România să adopte moneda unică europeană (31.4% dintre cititori spun că diaspora nu este interesată de acest aspect) sau de performanța sistemului educațional (27.1% cred că diaspora nu este interesată ca România să aibă universități în top 1000 cele mai bune universități din lume, și alți 26.8% cred că diaspora nu este interesată nici ca în România să fie rezultate mai bune la examenele naționale). 

Nu e sigur că diaspora își dorește ca România să adopte moneda Euro

Cititorii site-ului www.știridiaspora.ro  nu se pot pronunța clar asupra interesului pe care cred că românii plecați în străinătate îl au față de adoptarea de către România monedei unice europene: 29,1% cred că cei din diaspora ar fi interesați de acest lucru, în timp ce alți 31.4% spun că românii plecați nu sunt interesați de trecerea la Euro în România, iar alți 31.6% nu știu dacă cei din diaspora sunt sau nu interesați de acest subiect.

În percepția publicului general, diaspora mai degrabă își dorește ca România să fie primită în Shengen decât că este împotrivă sau indiferentă

În schimb, legat de primirea României în spațiul Schengen, 45.7% dintre cititori cred că diaspora și-ar dori asta pentru țara lor, în timp ce alți 24.5% dintre cititori cred că românii plecați nu își doresc neapărat asta.

Probabil că românii plecați își doresc ca țara lor să aibă o imagine mai bună în Europa 

Gândindu-se probabil că o imagine bună a României în general i-ar ajuta pe cei plecați să fie priviți mai bine în țările în care și-au stabilit reședința,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button