O nouă realitate pentru Zelenski: Apar fisuri în solidaritatea europeană. Cât îl ajută pe Putin?
Anunțul făcut de noul premier slovac că țara sa nu mai trimite arme Ucrainei e semnul că se intră într-o perioadă de convulsii politice, provocate de alegerile din SUA și Uniunea Europeană.
După pandemie și un război lung, populismul renaște pe bătrânul continent, iar posibilitatea reducerii și încetinirii ajutorului pentru Ucraina e reală și prinde contur.
Ceea ce spera Putin să se întâmple încă din prima zi a invaziei, disensiuni între statele occidentale, se petrece timid abia acum, după un an și jumătate de război, în care armata Rusiei a suferit o serie de înfrângeri umilitoare.
Cu toate posibilele modificări în ce privește poziționarea unor lideri și guverne europene față de Ucraina, Rusia nu mai are forța să influențeze destinul acestei țări, care și-a câștigat în luptă supraviețuirea ca stat și ca națiune.
Ucraina a beneficiat, un an și jumătate, de o susținere necondiționată din partea SUA și a statelor Uniunii Europene, cu o singură excepție importantă, Ungaria, condusă de Viktor Orban, un populist conservator care nu și-a ascuns niciodată susținerea pentru Vladimir Putin și Rusia.
După ultimele evoluții din Europa și SUA, e tot mai limpede că Ucraina va rezista cu greu în fața presiunii Kremlinului, în lipsa unui ajutor consistent și continuu cu bani și arme occidentale.
Din păcate, peisajul politic în zona aliaților occidentali începe să se schimbe. Şi nu în favoarea Ucrainei.
Sistemul democratic și luptătorii pentru eliberarea din această țară vor fi împovărați în perioada următoare de accederea la putere în Europa a unor lideri populiști, de o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, dar și de amenințarea stagnării economice la nivel global.
- Vladimir Putin a pariat pe Trump. De ce sunt șanse mari să piardă?
Deși, în multe situații, Volodimir Zelenski și-a arătat nemulțumirea față de greutatea cu care se iau decizii în Washington și Bruxelles sau a criticat lipsa unei rezoluții politice cu privire la transferul unor arme mai performante, de exemplu, reținerea guvernului SUA cu privire ATACMS sau discuțiile din jurul avioanelor F-16, viitorul se va arăta mult mai complicat pentru președintele ucrainean.
Povestea unui pro-rus
Robert Fico, noul prim-ministru al Slovaciei, țară membră a Uniunii Europene și NATO, care se învecinează cu Ucraina, a anunțat ieri, imediat după ce a depus jurământul, că țara sa va opri de urgență ajutorul militar acordat Kievului.
Nimeni nu se aștepta la altceva de la unul dintre cei mai vechi lideri populiști din Uniunea Europeană, care în 2018 a demisionat de la conducerea guvernului, în urma uciderii jurnalistului Jan Kuciak, ca efect al unei conspirații puse la cale de un om de afaceri care avea legături cu executivul slovac.
SLOVACIA. La câteva ore după ce a depus jurământul, Robert Fico, noul premier, a anunțat că țara sa nu va mai acorda sprijin militar Ucrainei – Foto: Hepta.ro
Fico a fost anchetat pentru corupție în vâltoarea stârnită de acel scandal,