Bătălia de la Avdiivka. Când eroismul ucrainenilor nu mai e suficient ca să câștige războiul
Pentru Moscova, numărul militarilor morți contează prea puțin. Inamicul trebuie strivit sub povara valurilor de soldați.
Vladimir Putin e într-o continuă căutare de victorii ca să-și păstreze puterea politică, în condițiile în care atmosfera din Rusia se deteriorează din cauza problemelor economice, a numărului mare de decese în rândul forțelor armate și a cenzurii draconice.
Pierderile rușilor sunt de ordinul sutelor de tancuri și a miilor de soldați. Mai multe brigăzi au suferit o deteriorare importantă a puterii de foc, iar în ultimele zile intensitatea atacurilor a scăzut.
Conflictul a intrat într-o zonă critică, în care orice e posibil. Pentru a schimba cursul războiului, Ucraina are nevoie de superioritate la nivelul artileriei și de o aviație de război performantă.
Nopțile au devenit reci, temperatura coborând până pe la 9 grade Celsius. În estul Ucrainei, toamna a pus stăpânire pe front, aerul fiind încălzit cu proiectile, explozii și trupurile militarilor încleștați într-o luptă pe viață și pe moarte.
Valeri Gherasimov, șeful Statului Major din Rusia, a declanșat o ofensivă consistentă, singura din acest an, asupra localității Avdiivka, aflată la 20 de kilometri nord-vest de orașul Donețk, aflat sub controlul Kremlinului.
Generalul a planificat atacul, conform strategiei folosite și în Bahmut. Trimiterea unui număr uriaș de trupe și tancuri, astfel încât inamicul să fie strivit sub povara valurilor de soldați. Pentru Moscova, numărul morților contează prea puțin, după cum se vede și din desfășurarea conflictului din Ucraina.
„Luptele nu se opresc nicio clipă. Rușii folosesc forțe importante de infanterie și vehicule blindate. Au pierderi greu de imaginat, dar asta nu-i ține în loc. Asalturile continuă non-stop. Împing ca nebunii. Sunt doborâți cu zecile, dar după un timp revin. Sunt atât de mulți”, a declarat șeful militar ucrainean al administrației Avdiivka, într-o postare făcută pe rețelele sociale.
ARMATĂ. Vladimir Putin, alături de liderii militari Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Rusiei (stânga), și Serghei Șoigu, ministrul Apărării – Foto: Hepta.ro
Un deceniu de lupte
Orașul, înainte de războiul început în 2014, când Rusia a anexat Crimeea și o parte din Donbas, avea peste 30.000 de locuitori. Era o suburbie înfloritoare a Donețk-ului, în care, în perioada sovietică, funcționa cea mai mare uzină de cocs din URSS, iar după prăbușirea comunismului, câteva companii occidentale au ridicat aici fabrici, observându-se o dezvoltare rapidă a orașului.
Prosperitatea micuței localități s-a încheiat la jumătatea lunii aprilie 2014, când separatiștii pro-ruși, celebrii omuleți verzi, în realitate militari înarmați în secret de Kremlin, au cucerit Avdiivka.
De atunci, orașul a devenit un punct strategic important în intensele confruntări militare din centrul regiunii Donețk.
În luna iulie a aceluiași an, forțele militare ucrainene recuceresc Avdiivka, reușind s-o apere în ciuda bombardamentelor frecvente și a luptelor care se desfășoară în zonă de aproape un deceniu.
Pentru ucraineni, Avdiivka e importantă pentru că reprezintă poarta de intrare în Donețk, capitala regiunii cu același nume, al doilea oraș ca mărime din țară,