Actualitate

Banca Mondială, semnal de alarmă: România este foarte vulnerabilă la inundații și secetă

Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află ce a transmis Banca Mondială prin Raportul de Țară.

România este foarte vulnerabilă la inundaţii şi la secetă, impactul fiind resimţit în diferite sectoare, se arată în Raportul de Ţară privind Clima şi Dezvoltarea pentru România al Grupului Banca Mondială.

„România a cunoscut o variabilitate interanuală semnificativă a disponibilităţii resurselor de apă în ultimii treizeci de ani, multe regiuni fiind expuse la risc semnificativ de inundaţii, în timp ce altele se confruntă cu deficitul de apă. Din 1970 până în 2021, inundaţiile au fost cel mai sever dezastru asociat cu vremea în ceea ce priveşte numărul de evenimente, numărul de persoane afectate şi pagubele totale. În continuare, pierderile medii anuale cauzate de inundaţii ar putea ajunge la 1,7 miliarde de euro, afectând 150.000 de persoane, în zonele unde riscul de inundaţii este semnificativ”, atrag atenţia autorii raportului.

Pe de altă parte, disponibilitatea resursei de apă în România este aproximativ la jumătate din media UE şi este foarte aproape de pragul de stres hidric. În 2022, România s-a confruntat cu una dintre cele mai severe secete înregistrate vreodată, care a perturbat rezervele de apă din 220 de localităţi, a redus producţia de energie cu o treime (din energie hidraulică) şi a expus la riscuri alte surse de energie (nucleară), a redus producţia agricolă cu cel puţin un sfert, a crescut incendiile de pădure de şapte ori şi a cauzat restricţii de navigaţie pe Dunăre.

„Cu această tendinţă care se estimează că va continua, presiunea asupra resurselor de apă va continua să crească, crescând competiţia pentru apă între agricultură, utilizatorii urbani şi producţia de energie”, se mai arată în raport.

Potrivit sursei citate, schimbările climatice se intensifică şi duc la variabilităţi în circuitul apei. În acest context, creşterea capacităţii de stocare şi consolidarea rezilienţei la secetă şi la inundaţii sunt esenţiale. Frecvenţa, intensitatea şi variabilitatea din ce în ce mai mare a evenimentelor hidrologice şi scăderea în general a resursei disponibile de apă necesită reabilitarea şi retehnologizarea amenajărilor de stocare existente, precum şi conservarea şi restaurarea zonelor de retenţie naturală.

„Sunt necesare investiţii majore pentru siguranţa barajelor, reabilitarea barajelor deteriorate, retehnologizarea pentru utilizarea în mai multe scopuri noi şi ajustarea la noile regimuri hidrologice”, atrage atenţia BM.

PNRR estimează îmbunătăţirea stării de siguranţă a douăzeci dintre barajele existente de mare prioritate şi instalarea de sisteme de avertizare timpurie la toate barajele existente pentru 316,5 milioane euro. În actualele Planuri naţionale de Management al Riscului la Inundaţii (PMRI) au fost identificate investiţii de 3,8 miliarde euro. În plus, Planul Naţional actualizat de Management al Bazinelor Hidrografice (PNMBH) a inclus măsuri pentru reducerea impactului schimbărilor climatice asupra principalelor corpuri de apă, evaluate la 1,05 miliarde de euro.

Resursele de apă, esențiale pentru siguranța energetică și energie verde

„Energia hidraulică este în prezent cea mai mare sursă de energie electrică regenerabilă din România (65% din sursele regenerabile şi 33% din capacitatea instalată la nivel naţional) şi există planuri de extindere a acestei capacităţi.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button