„Războiul religios” dintre Rusia și România. Scrisoarea cu două fețe ale monedei
În urma evoluțiilor recente și a apariției scrisorii semnate de mitropolitul Chișinăului și a întregii Moldove, Vladimir, observăm schimbări semnificative în peisajul politic, social și religios al Republicii Moldova.
La aproape un an și opt luni de la începerea războiului pe scară largă al Federației Ruse în Ucraina, Moldova și-a redefinit radical poziția în raport cu regimul dictatorial condus de Putin, dar și cu statul agresor Rusia.
Până acum instituția bisericii din Moldova, cea subordonată canonic față de Rusia, a încercat să evite o confruntare a realității războiului din Ucraina, iar unii preoți subordonați Patriarhiei rusești au continuat să-l pomenească pe unul dintre cei mai mari susținători ai războiului, patriarhul Chiril al Moscovei și al întregii Rusiei, pentru că aceasta este dogma bisericească.
Aparent, „războiul religios” dintre Rusia și România începe să ia o altă întorsătură prin deja celebra scrisoare scrisă de către mitropolitul Chișinăului și a întregii Moldove, Vladimir, către patriarhul Chiril, care constată că Mitropolia Moldovei pierde teren din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina și aceasta se întâmplă abia acum, la aproape 2 ani de agresiune rusă.
Foto: Mitropolia.md
Momentul ales pentru a scrie și apoi publica scrisoarea nu este întâmplător, mai ales că zilele acestea, în Ucraina, a fost votat proiectul de lege care interzice Biserica Ortodoxă Ucraineană subordonată Moscovei.
Prin urmare, mesajul transmis de către mitropolitul Vladimir trebuie citit, în primul rând, ca o cerere de acțiune pentru Rusia de a-și intensifica activitatea religioasă în Moldova, pentru ca enoriașii, cât și preoții să nu mai fie atât de tentați de Mitropolia Basarabiei și România.
Foarte important de menționat este și faptul că scrisoarea a fost publicată de nimeni altul decât fostul deputat Vlad Cubreacov, care cunoaștem că are un trecut dubios, fiind mâna dreaptă a agentului Iurie Roșca, dar și în prezent un apropiat al partidului extremist AUR.
Faptul că această scrisoare vine tocmai de la el din start sabotează ideea că ar fi în sprijinul ideii de a rupe Mitropolia Moldovei de Patriarhia Rusiei. Această conexiune ridică semne de întrebare cu privire la intențiile reale din spatele scrisorii și cui servește aceasta cu adevărat.
Mai mult decât atât, este surprinzător faptul că subordonatul mitropolit Vladimir, o persoană foarte apropiată cercurilor de la Moscova, își permite să vină cu anumite critici către Patriarhia Rusă și încă nu există un răspuns la acestă scrisoare după mai bine de o lună.
Această chestiune poate demonstra și că această scrisoare a fost coordonată cel mai probabil de către cele două structuri (Mitropolia Moldovei și Patriarhia Rusă) și are ca scop mai mult o vrajbă între enoriașii și preoții din Moldova.
Tot acest conflict la nivel central între Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei afectează, în primul rând, unitatea religioasă din Moldova, apar conflictele ce apar între enoriași care pot duce la dezbinarea spirituală sau mai grav la nefrecventarea bisericii.
În ajun de alegeri locale, unde cunoaștem care este influența unui preot în localitate,