Politica

Predoiu, noutăți despre situația României privind aderarea la Schengen

Cătălin Predoiu Foto: Crișan Andreescu

Este binecunoscută lupta lui Cătălin Predoiu ca demnitar al statului pentru a adera și România la Spațiul Schengen.

Pe de-o parte, odată ce s-au întâmplat atentate în mai multe state, mai multe țări au decis suspendarea Schengen. Pe de altă parte, reîncep controalele la granițe. Președintele Iohannis cere securizarea granițelor. Ce face Ministerul de Interne?

„Ce faceți dumneavoastră, domnule ministru, în continuare pentru aderarea la Schengen? Și ce date puteți să ne dați în plus despre situația actuală?”, l-a întrebat jurnalista Laura Duță, la România TV, pe Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

„În primul rând, cred că e util să încadrăm exact și precis ce înseamnă aceste controale în interiorul granițelor Schengen, că nu e vorba de o suspendare a acordurilor Schengen, este vorba de aplicarea unor reguli din Codul Frontierelor Schengen, deci din cadrul legislativ destinat Schengen, care permit ca în anumite situații, în cazul unor evenimente speciale sau în caz de amenințări teroriste, de exemplu, sau riscuri de securitate națională în general, să se introducă temporar aceste controale în interiorul frontierelor Schengen.

Este foarte adevărat că există criterii care sunt mai mult de natură subiectivă și în acest sens, în ultimul Consiliu JAI, comisarul Johannson a pledat pentru schimbarea acestor criterii, pentru a le face ceva mai obiective, astfel încât să eliminăm orice marjă de subiectivitate și să consolidăm spațiul Schengen. În ce privește demersurile Ministerului Afacerilor Interne, și pot să vă spun că încă de când am preluat mandatul, în urmă cu câteva luni, mi-am stabilit două direcții de acțiune foarte clare pe o diplomație intensă, dar discretă în același timp. Respectiv să menținem în continuare sprijinul foarte clar, cvasiunanim pe care România îl are în rândul Statelor Membre ale Uniunii Europene și al Comisiei Europene pentru integrarea în Spațiul Schengen. Doi: să organizăm o relație diplomatică de cooperare, de încredere și, dacă vreți, de interes comun până la urmă cu Austria, dincolo de toate impedimentele pe care le cunoaștem cu toții, pentru că numai în acest fel putem organiza un spațiu diplomatic în care să ne promovăm interesele.

Și rezultatul acestor acțiuni este vizibil. La ultimul Consiliu JAI, toate Statele Membre ale Uniunii Europene, exceptând Austria, s-au pronunțat pentru lărgirea spațiului Schengen, într-o discuție informală. Deci nu a fost o discuție care să aibă pe ordinea de zi propriu-zis subiectul extinderii, ci o evaluare, un barometru Schengen, cum s-a spus. În mod deschis, statele și-au manifestat acest sprijin pentru România. Deci, acest sprijin este în continuare securizat, e foarte important. Și unul din motivele pentru care acest sprijin a rămas solid este faptul că noi am continuat dialogul diplomatic cu Austria. Aceasta e calea europeană, modul european de abordare, indiferent de ce diferențe de opinii sau interese există la un moment dat. Statele europene trebuie să-și continue demersul diplomatic, să păstreze un dialog diplomatic coerent, cooperant, în vederea atingerii unui obiectiv comun. Chiar și Austria,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button