De ce venirea lui Zelenski în România anunță un război lung în Ucraina
Țara noastră face un pas curajos pentru susținerea Ucrainei și erodarea influenței ruse în regiune.
Un capitol important al dialogului dintre cei doi șefi de stat a pornit de la premisa că războiul va mai dura și e nevoie de găsirea unor soluții astfel încât Ucraina să poată produce arme și muniție în țară.
Pe masa negocierilor a existat subiectul raidurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, dar și faptul că aparatele de zbor ale Kremlinului violează spațiul aerian al României.
Președintele Ucrainei a făcut o vizită la București, într-un context dominat de stagnarea ofensivei forțelor de la Kiev și de noul conflict militar ce se desfășoară în Israel.
Deputatul George Simion și senatoarea Diana Șoșoacă, „trompetele Rusiei” din România, au reușit să blocheze discursul lui Volodimir Zelenski, adresat cetățenilor români, ce urma să fie ținut de la tribuna Parlamentului.
Întrebat în conferința de presă, liderul ucrainean a spus că nu a venit pregătit pentru a vorbi în legislativul României, dar la următoarea vizită o va face cu siguranță – un mod elegant de a-i lăsa în ofsaid pe gălăgioșii susținători ai lui Putin de la București.
BOICOT. Diana Șoșoacă și George Simion, cei mai vocali susținători ai lui Putin de la București, au blocat prin scandal și amenințări pe rețelele sociale, posibilitatea ca Volodimir Zelenski să țină un discurs în Parlamentul României – Foto: Mediafax/ Hepta.ro
Parteneriat strategic România – Ucraina
Dar trecând peste bruiajul masiv făcut de Kremlin în țara noastră pentru a compromite apropierea dintre cele două țări, cea mai importantă realizare a întâlnirii celor doi șefi de stat a fost semnarea parteneriatului strategic România-Ucraina.
„Această vizită are un caracter istoric pentru relația bilaterală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv”, a anunțat Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă comune, susținute la Palatul Cotroceni.
„Ne dorim o relație bilaterală bazată pe încredere și valori comune, cu o viziune pe termen lung și axată pe generarea de proiecte concrete, în beneficiul cetățenilor noștri și al întregii regiuni. De aceea, am decis astăzi, împreună, să începem concret procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivelul de Parteneriat Strategic”, a mai adăugat Klaus Iohannis.
Apropierea puternică între cele două state vecine, mai ales în contextul războiului din Ucraina, cu România membră NATO, reprezintă un pas curajos făcut de autoritățile de la București în ce privește susținerea țării vecine și erodarea influenței ruse în regiune.
Parteneriatul strategic nu înseamnă doar continuarea ajutorului dat până acum, transferul de arme către Ucraina și sprijin în ce privește logistica exportului de cereale, înseamnă și dezvoltarea unor proiecte economice comune, de lungă durată.
„Cooperarea în domeniul apărării, securitatea la Marea Neagră și cooperarea economică se află pe ordinea de zi, cu accent pe dezvoltarea infrastructurii și crearea de locuri de muncă în ambele națiuni. Parteneriatul Ucraina-România este un factor de stabilitate pentru Europa și nu numai”,