Comentarii

12 puncte despre ce se întâmplă în Israel. Cum a preluat Hamas controlul și ce consecințe negative ar putea fi în Europa și SUA

Desacralizarea serviciilor secrete israeliene, a căror doctrină Ridică-te și ucide primul a devenit temă cinematografică, este una dintre consecințele atacurilor teroriste la scară largă comise de Hamas pe teritoriul Israelului.

Felul în care Hamas a preluat chestiunea conflictului israelo-palestinian nu s-a întâmplat peste noapte. Ce știm și unde sunt punctele de consens?

Problema conflictului israelo-palestinian are vechi și noi straturi, e o problemă teritorială, care nu a reușit pană acum să se universalizeze și tocmai aici e un aspect de urmărit, în ce măsură implicarea Iranului, care a reluat propriile relații cu Arabia Saudită, dar nu acceptă o normalizare a relațiilor Israel – Arabia Saudită, și faptul că sunt cetățeni americani, cum arată informațiile de acum, printre ostaticii din Gaza poate scoate acest conflict din caracterul lui local.

Urmăriţi LIVE Război în Israel (Foto&Video): Ostaticii complică răspunsul dur promis de Netanyahu. Americani uciși, școală lovită direct în Gaza. Petrolul se scumpește. Iranul se spală pe mâini

Mai mult, în SUA au fost deja proteste pro-Palestina, cu remarci anti-Israel puternice, iar statele occidentale au luat măsuri sporite de securitate în preajma sinagogilor. O revenire a atentatelor teroriste în Occident este o îngrijorare serioasă, mai ales că sunt actori care alimentează haosul, cu Rusia și Iran cap de listă.

Apoi, dacă poate să reseteze cumva soluția celor două state, pentru că un stat este imposibil și pare o idee mai degrabă mesianică.

Există câteva puncte comune în opiniile experților din Israel și ale intelectualilor, care au fost prezență constantă la protestele anti-reforma judiciară dorită de guvernul Netanyahu:

  • Nevoia regimului nou de putere de a se consolida cu instrumente iliberale. Benjamin Netanyahu și aliații săi politici, unii radicali și anti-palestinieni, au apăsat mai degrabă pedala polarizărilor sociale. Or, clivajele interne din Israel depășesc categoria arab/evreu, secular și liberal vs. ultrareligios e dihotomia cea mai puternică și ea s-a văzut la cele câteva luni de proteste anti-reforma judiciară a guvernului Netanyahu.
  • Chestiunea securității a rămas in paradigma unui status quo care părea că funcționează: Hamas trimite o dată pe an niște rachete, Iron Dome funcționează – și acum a funcționat, Israel bombardează în replică Gaza și gata. Or, nu a fost așa, erau semnale, spun toți, că Hamas se întărește. Plus atentatele din ultimii doi ani, din Israel, etape care arătau că Hamas a ieșit din status quo.
  • Sacralizarea serviciilor secrete. Mossad-ul e personaj de film, Rise and kill first a devenit un fel de maximă de consum, iarăși un status quo care trebuie pus în discuție.

Daniel Gordis, senior vicepresident și Koret distinguished fellow la Shallem College și editorialist la Jerusalem Post și Bloomberg, decan fondator al Școlii de studii rabinice Ziegler de la University of Judaism, atrăgea atenția, încă de la atacul din 2021, că serviciile secrete au eșuat să prevadă proporțiile:

„Violența cu care Hamas,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button