Actualitate

Problemă pentru circa 12600 de familii. Cum poți ajunge în stradă dacă ești chiriaș

Aproximativ 12600 de familii beneficiare de locuințe sociale se confruntă cu o problemă.

Un cititor DC News ne-a scris un memoriu prin care ne-a semnalat o problemă în care se regăsesc aproximativ 12600 de familii beneficiare de locuințe sociale din care 1800 au fost realizate prin Programul de locuințe sociale pentru tineri implementat de fostul Minister al Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului (MLAPAT), finanțarea făcându-se prin garantarea de către statul roman a unui credit extern în valoare de 120 milioane USD – 60 milioane pentru construcția de locuințe sociale, 60 pentru alimentare cu apă a unor localități.

„Este vorba că pe parcursul derulării contractului de închiriere, (care se reînoiește dacă sunt îndeplinite condițiile de access la o astfel de locuință), unii din membrii titulari ai contractului de închiriere pot deceda,  situație în care, soțul supraviețuitor sau/și copii, în conformitate cu prevederile legale în vigoare (art.323 respectiv art.1834  din Codul civil), nu pot prelua contractul părintelui titular – beneficiar de repartiție DOAR până la expirarea termenului de închiriere după care sunt nevoiți să părăsească locuința și pot ajunge în stradă.

“Art. 323: Drepturile soţilor asupra locuinţei închiriate

(1) În cazul în care locuinţa este deţinută în temeiul unui contract de închiriere, fiecare soţ are un drept locativ propriu, chiar dacă numai unul dintre ei este titularul contractului ori contractul este încheiat înainte de căsătorie.

(2) Dispoziţiile art. 322 sunt aplicabile în mod corespunzător.

(3) În caz de deces al unuia dintre soţi, soţul supravieţuitor continuă exercitarea dreptului său locativ, dacă nu renunţă în mod expres la acesta, în termenul prevăzut la art. 1.834 ”

Art. 1834

Decesul chiriaşului

(1) Contractul de închiriere a locuinţei încetează în termen de 30 de zile de la data înregistrării decesului chiriaşului.

(2) Descendenţii şi ascendenţii chiriaşului au dreptul, în termenul prevăzut la alin. (1), să opteze pentru continuarea contractului de închiriere până la expirarea duratei acestuia, dacă sunt menţionaţi în contract şi dacă au locuit împreună cu chiriaşul. Dispoziţiile art. 323 alin. (3) sunt aplicabile în privinţa soţului supravieţuitor.

(3) Persoanele prevăzute la alin. (2), care au cerut continuarea contractului, desemnează de comun acord persoana sau persoanele care semnează contractul de închiriere în locul chiriaşului decedat. În cazul în care aceştia nu ajung la un acord în termen de 30 de zile de la data înregistrării decesului chiriaşului, desemnarea se face de către locator.

(4) Subînchirierea consimţită de chiriaş încetează la expirarea termenului prevăzut la alin. (1), dacă locaţiunea nu continuă în condiţiile alin. (2). În acest ultim caz, persoana desemnată potrivit alin. (3) semnează contractul de subînchiriere în locul chiriaşului decedat.

După cum se poate observa, așa cum este redactat și conceput, CoduL Civil nu asigură o protecție adecvată atât soțului supraviețuitor și nici urmașilor ceea ce contravine cu rolul general al statului, acela de protecție pentru membrii săi. Din discuțiile avute cu juriștii de la nivelul unor UAT-uri,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button