Actualitate

Dolarul scade, în timp ce acțiunile cresc pe fondul tensiunii de pe piața americană a muncii

Dolarul scade, acțiunile cresc pe fondul unei piețe americane a muncii încă tensionate.

Dolarul s-a relaxat în timp ce un indicator al acțiunilor globale a crescut, joi, ca urmare a faptului că investitorii se străduie cum să judece cel mai bine situația tensionată de pe piața muncii din SUA și Rezerva Federală care semnalizează că ratele dobânzilor vor rămâne la un nivel mai ridicat pe o perioadă mai lungă de timp, transmite Reuters.

Pe de altă parte, bursele europene și-au revenit după trei zile de pierderi, dar principalii trei indice de pe Wall Street au redus pierderile timpurii pentru a se tranzacționa, iar randamentele titlurilor de trezorerie cu scadență pe termen lung au oscilat sub maximele ultimilor 16 ani, înainte de un raport foarte așteptat privind locurile de muncă din SUA.

Prețul petrolului și-a extins pierderile puternice de miercuri, în condițiile în care cererea rămâne încă nesigură, în timp ce piața se confruntă cu o criză monetară despre care Mary Daly, președintele Fed din San Francisco, a declarat, joi, că se află ”bine” în teritoriul restrictiv.

Daly a afirmat pentru Economic Club New York că forța de muncă este în continuă ”răcire”, iar inflația se îndreaptă spre ținta de 2%, ”putem menține ratele dobânzilor la un nivel stabil și să lăsăm efectele politicii să lucreze în continuare”.

Dar piețele au stabilit o rată neutră mai mare decât cea pe care Fed crede că va fi, a afirmat Mike Sanders, șeful departamentului de taxe de la Madison Investments din Madison (Wisconsin).

”Ei sunt angajați într-o poziție mai înaltă pentru mai mult timp și nu există incertitudine cu privire la locul neutru”, spune Sanders.

Cererea ajutoarelor de șomaj, sub estimările specialiștilor

Cererile inițiale pentru ajutoarele de șomaj au crescut cu 2.000, până la 207.000, în ultima săptămână a lui septembrie, potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii, în timp ce economiștii întrebați de cei de la Reuters au estimat că până în ultima săptămână vor fi  210.000 de cereri.

”Este destul de evident că piața muncii și consumatorii o duc bine. Cererile sunt foarte, foarte scăzute”, a mai spus Sanders. Dacă acestea ar crește până la 250.000 de până la finalul anului, ”ar fi un semn evident că sunt pierderi pe piața muncii”.

Obligațiunile de trezorerie cu scadență pe termen lung au fost stabile sau puțin mai mari, în timp ce nota de referință pe 10 ani a scăzut după ce a tins 4,884%.

Piețele financiare văd șansele ca Fed să majoreze dobânzile la 22,2% și au estimat că rata dobânzii pentru împrumuturi ”peste noapte”  a Băncii Centrale Americane va rămâne peste 5% până în iunie 2024.

Indicele dolarului a scăzut cu 0,375%, în timp ce euro a crescut 0,4% până la 1,0545 dolari. Yenul s-a întărit cu 0,43% față de dolar, la 148,43, sub pragul de 150 văzut ca un posibil prag care poate duce la o intervenție a Băncii Japoniei.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button