Politica

Istoria evreilor și a Holocaustului urmează să fie predată în școli. Premierul Ciolacu: Avem datoria morală să facem asta

Premierul Marcel Ciolacu a punctat faptul că România are datoria morală de a preda istoria Holocaustului în școli, având în vedere participarea țării noastre la procesul de exterminare a evreilor, în perioada celui de al Doilea Război Mondial.

Predarea în şcoli a cursului ‘Istoria Evreilor. Holocaustul’ va contribui la o mai bună cunoaştere şi înţelegere a istoriei, culturii şi tradiţiilor evreilor din România şi a memoriei Holocaustului şi, prin acestea, la consolidarea unei democraţii reziliente, în deplină concordanţă cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, a afirmat, marţi, premierul Marcel Ciolacu, la ceremonia organizată la Palatul Victoria cu ocazia introducerii la nivel naţional a predării acestei discipline.

‘Holocaustul, această tentativă fără precedent de exterminare a populaţiei evreieşti din Europa, a trecut dincolo de graniţele geografice şi a afectat toate segmentele societăţii. România nu a fost ferită de efectele tragice ale legăturilor dintre nazism şi fascismul românesc, fiind deopotrivă martora prăbuşirii valorilor şi a dezintegrării instituţiilor. Tocmai de aceea, avem datoria morală de a susţine şi de a promova educaţia privind istoria evreilor şi a Holocaustului’, a transmis Ciolacu, la evenimentul organizat de Guvern în colaborare cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic.

El a subliniat că introducerea, prin Legea nr. 276, a disciplinei ‘Istoria Evreilor. Holocaustul’ în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional ca parte a trunchiului comun începând cu anul şcolar 2023 – 2024, reflectă, fără echivoc, voinţa politică ‘transpartinică’ şi ‘civică’ de promovare a educaţiei despre Holocaust, dar şi de consolidare a rezilienţei tinerilor şi a societăţii în ansamblu faţă de pericolele reprezentate de antisemitism, xenofobie, discriminare şi discurs instigator la ură.

‘Totodată, studierea acestei discipline răspunde şi uneia dintre provocările majore ale eforturilor actuale de păstrare a memoriei Holocaustului, respectiv dispariţia treptată a generaţiei celor care au fost victimele Holocaustului, a celor care au fost martorii acestui eveniment tragic. (…) Am convingerea că predarea acestei discipline va contribui la o mai bună cunoaştere şi înţelegere a istoriei, culturii şi tradiţiilor evreilor din România şi a memoriei Holocaustului şi, prin acestea, la consolidarea unei democraţii reziliente, în deplină concordanţă cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului’, a evidenţiat prim-ministrul.

Marcel Ciolacu a punctat şi importanţa educării tinerilor în spiritul patriotismului şi pentru ‘a nu ascunde părţile întunecate ale istoriei sau pe aceia care le-au generat’.

‘Trebuie să ne educăm tinerii în spiritul patriotismului, să le vorbim despre momentele care au clădit naţiunea şi statul român, despre marile figuri ale istoriei României. Patriotism înseamnă să marcăm aceste momente şi să cinstim corespunzător personalităţile istoriei noastre. Cred însă că, pentru o naţiune puternică, democratică, patriotism înseamnă, în egală măsură, a nu ascunde părţile întunecate ale istoriei sau pe aceia care le-au generat. Greşelile istoriei trebuie cunoscute pentru a nu fi repetate, iar predarea cursului ‘Istoria evreilor. Holocaustul’ va face cunoscute aceste lucruri tinerilor de azi’, a adăugat Ciolacu.

El a menţionat că, treptat, arhivele României pentru cercetarea Holocaustului se deschid, subliniind că următorii paşi care trebuie făcuţi includ şi accelerarea demersurilor de digitalizare a acestora.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button