Social

Beneficiile consumului de must – GAZETA de SUD

Mustul, pe lângă dulceață și aromă, oferă în mod generos, numeroase vitamine și minerale, precum și antioxidanți. Începând de la scăderea colesterolului și pânî la întărirea sistemului imunitar, sunt o mulțime de motive să consumați după masăa un pahar din  băutura sezonului. Această licoare este saraca in alcool si bogata in probiotice si polifenoli.

Scade colesterolul

Fibrele și polifenolii din must scad nivelul colesterolului. În plus, resveratrolul, unul dintre cei mai puternici antioxidanți, previne oxidarea colesterolului LDL în artere și, ulterior, formarea ateromului. De asemenea, inhibă absorbția grăsimilor în intestin, astfel încât ele nu mai trec în fluxul sangvin. Sucul de struguri protejează ficatul, care, printre altele, sintetizează colesterolul.

Bine de știut. Flavonoidele din must cresc nivelul colesterolului bun (HDL), prevenind astfel blocarea arterelor și complicațiile cardi ovasculare.

Încearcă: Piersici poșate în vin cu vanilie și busuioc

Întărește sistemul cardiovascular

Potrivit studiilor, sucul de struguri conține un număr mare de flavonoide, substanțe vegetale utilizate în terapiile pentru tulburări circulatorii și boli venoase, îmbunătățind proprietățile fluxului de sânge. Astfel, mustul stimulează formarea globulelor roșii, dilatarea vaselor de sânge și scăderea tensiunii arteriale. De reținut că, în prima zi după ce a fost stors din struguri, mustul nu conține deloc alcool, ceea ce înseamnă că are efect benefic asupra inimii și, implicit, asupra circulației sangvine.

Bine de știut. Mustul din struguri negri este bogat în potasiu, mineral care contribuie la transmiterea și generarea impulsurilor nervoase. Potasiul este, de asemenea, excelent pentru consolidarea activității inimii.

Consolidează sistemul imunitar

Datorită efectului său alcalin, mustul luptă împotriva anumitor virusuri și bacterii. Băutura de toamnă schimbă mediul în care se multiplică microorganismele, ceea ce facilitează prevenirea infecțiilor. Resveratrolul acționează ca un antibiotic natural și combate în mod eficient proliferarea bacteriilor. Iar vitamina C sprijină sistemul natural de apărare al organismului.

Spre deosebire de plante și cele mai multe animale, organismul uman nu produce vitamina C (numită și acid ascorbic) și nu o poate stoca. Așadar, supradozajul este aproape imposibil, întrucât cantitățile în exces de vitamina C (solubilă în apă) sunt pur și simplu excretate prin urină.

Bine de știut. Mustul este bogat în antioxidanți, cu proprietăți antivirale și antibacteriene, care stimulează imunitatea.

Ajută la detoxificare

Sucul de struguri este o sursă importantă de vitamina C, potasiu și polifenoli, toate acestea fiind necesare pentru a stimula purificarea sângelui. Acești nutrienți stimulează sistemul limfatic și sprijină eliminarea toxinelor și metalelor grele din organism. Mustul stimulează funcția ficatului și a vezicii biliare, ambele organe fiind implicate în digestia grăsimilor și metabolizarea deșeurilor. Calmează mucoasa gastrică și ajută astfel la restabilirea pH-ului natural al sângelui.

Bine de știut. Cu cât strugurii sunt mai copți, cu atât pH-ul mustului este mai mare. Așadar, alege strugurii pârguiți nu doar pentru aroma intensă, ci și pentru beneficiile conferite de gradul de alcalinitate.

Favorizează digestia

Coaja strugurilor este bogată în fibre. Ca urmare, mustul, obținut din stoarcerea fructelor întregi, favorizează digestia. Fibrele ajută la prevenirea constipației și la menținerea unui tract digestiv sănătos,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button