Casa Verde Fotovoltaice, blocat. Chirieac către Neculaescu: Dacă primiți termen în aprilie la anul? Ce faceți cu România?
Cererea unei firme a dus la suspendarea publicării listei instalatorilor autorizați de către o instanță din Bihor. Acest lucru înseamnă că nicio firmă nu mai poate instala panouri folosind fondurile guvernamentale. În condițiile date, dacă termenul de pronunțare la recursul înaintat de AFM se amână, ce vor face clienții înscriși în program?
Proiectul Casa Verde se află în impas după ce judecătorii au suspendat o etapă crucială în instalarea panourilor fotovoltaice. Administrația Fondului de Mediu a transmis în acest sens un comunicat în care confirmă suspendarea programului „Casa Verde Fotovoltaice” și precizează că „va depune cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării și reluării Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 în cel mai scurt timp”
Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a fost întrebat de analistul politic Bogdan Chirieac, vizibil consternat de cele auzite, ce se va întâmpla în cazul în care instanta amână termenul de pronunțare, de pildă, în primăvara anului viitor.
Bogdan Chirieac: E o situație cu totul și cu totul specială! Nu știm ce să mai credem în zona asta… Poate CSM să intervină, se poate face și acolo o plângere, poate se pot mișca lucrurile cumva… Ați încercat să strămutați procesul de la Oradea?”
Laurențiu Neculaescu: Nu. Eu vreau să mă concentrez acum pe deblocarea situației și, după, dacă cei de la juridic constată că au fost chestiuni de altă natură, atunci poate vom face și sesizare au plângere către alte instituții sau organe abilitate. Dar pentru moment suntem concentrați să pregătim foarte bine recursul astfel încât să deblocăm situația.
Bogdan Chirieac: Când vă dă termen la recurs?
Laurențiu Neculaescu: Nu știm. Astăzi îl vom depune și așteptăm să ne dea instanța termen. Avem 5 zile începând de azi, până la sfârșitul zilei vom depune recursul și așteptăm apoi termenul de la instanță.
Bogdan Chirieac: Am cunoscuți care au litigii pe civil depuse prin iunie sau iulie. Cu toată dragostea vă spun, n-au primit termen la proces pe motiv că instanțele de judecată sunt într-o cvasigrevă, că dânșii n-au voie să facă grevă, dar amână foarte mult cauzele din cauza discuțiilor privind pensiile speciale. Deci dacă dvs. depuneți recursul astăzi, în termen, nimic nu spune că nu veți primi termen în aprilie anul viitor. Ce faceți cu România?
Laurențiu Neculaescu: Îmi puneți o întrebare la care, sincer, nu știu să vă răspund pentru că, în același timp, sunt obligat de lege să respect decizia instanței. Dacă instanța consideră că este un caz care trebuie judecat tocmai în aprilie anul viitor și cei 90 000 de oameni și 530 de companii să aștepte până atunci, ok, ne supunem deciziei instanței. Astea-s legile din țara asta! Nici nu vreau să mă gândesc. Pentru mine e o noutate. Nu am fost niciodată, de când sunt eu în administrație, pus într/o situație de genul ăsta, de-asta mi-e și un pic complicat și să înțeleg și să comentez o decizie a unei instanțe.