CES, aviz negativ pe măsurile fiscale propuse de guvern. Teamă de viitor, impredictibilitate şi instabilitate pentru dezvoltare economică sănătoasă
Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ pe pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul vrea să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului.
„Nu ştiu dacă am dat o lovitură dură, am dat un aviz, consultativ, care însoţeşte actul normativ până la adoptare. E destul de mare, sunt 6-7 pagini de motivare. E nevoie de predictibilitate, şi din acest punct de vedere CES a exprimat o teamă de viitor, de o impredictibilitate şi instabilitate pentru dezvoltarea economică sănătoasă.
Faptul că trebuie adoptate până la 1 ianuarie 2024 induce teamă, mai ales în rândul patronatelor. Aceasta a fost cea mai mare critică.
Nu neg şi apreciez foarte mult că Guvernul a avut dialoguri extinse cu mediul social, economic şi cu ONG-urile. Avizul vorbeşte despre rata mică de colectare a taxelor, deci e clar că statul trebuie să ia măsuri pentru îmbunătăţirea colectării. S-au exprimat păreri despre impozitul de 3% pe venitul IMM-urilor. E un lucru discutabil.
O problemă era şi reducerea facilităţilor din domeniile considerate anterior de prioritate naţională, respectiv IT, construcţiile şi industria alimentară”, a declarat Bogdan Simion.
Avizul CES a avertizat că aceste măsuri ar putea creşte evaziunea şi munca la negru.
„Aşa au apreciat membrii CES. Nu au fost convinşi că aceste măsuri, extrem de îndrăzneţe, îşi vor avea efectul scontat. Bănuiesc că vine din experienţele anterioare. După cum vedeţi, avizul se leagă mai mult de modificările Codului Fiscal şi mai puţin de reforma instituţiilor publice. Doar sindicatele au semnalat acest pericol al restrângerii activităţii şi renunţarea la posturile vacante din instituţiile publice. Cred că este un aviz mai puţin tehnic şi mai mult unul care exprimă o neîncredere şi o teamă în viitor, cu referire la măsurile luate de guvern”, a completat Bogdan Simion.
Premierul Marcel Ciolacu şi membrii Guvernului îşi vor asuma răspunderea pe noul pachet de măsuri fiscale în faţa Parlamentului într-o şedinţă comună care are loc marţi, 26 septembrie, de la ora 18:00.
Conducerile celor două Camere ale Parlamentului au stabilit şi ca senatorii şi deputaţii să poată depune până la ora 13,00 amendamente la proiectul adoptat de Executiv, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News