Bulgaria trece la Euro în 2025. Când intră şi România? Adrian Negrescu spune ce rol joacă măsurile fiscale adoptate de Guvernul Ciolacu
Bulgaria şi-a mutat data de aderare la zona Euro în 2025. Când ar putea face România trecerea? Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre acest lucru şi a spus ce rol joacă măsurile fiscale adoptate de guvernul Ciolacu.
„Bulgaria ar fi trebuit să adopte moneda Euro în 2024, dar şi ei au probleme cu inflaţia cum avem şi noi în România. Au o inflaţie de 14,5%, care dă peste cap prognozele legate de adoptarea Euro. Dar Bulgaria oricum este pe un parcurs foarte bine definit în ceea ce priveşte trecerea la moneda europeană. Asta le va aduce în primul rând investitori, costuri mai reduse la credite, pentru că nu se vor mai împrumuta la dobânzile pe leva, ci la cele pe euro. Cel mai important este aducerea investitorilor străini, lucru care s-a întâmplat şi în Croaţia.
Poate reuşim şi noi pe viitor un astfel de parcurs. Noi nu mai îndeplinim aproape niciun criteriu în ceea ce priveşte aderarea la Euro. Stabilitatea cursului de schimb este singurul lucru care mai reprezintă un semnal de speranţă. Datoria publică creşte, nivelul dobânzilor e foarte ridicat, nu reuşim să stabilim deficitul bugetar la un nivel sustenabil. Asta înseamnă că nu suntem o economie performantă. Asta înseamnă că investitorii străini ocolesc România, se duc în alte ţări din regiune. Nu am mai văzut în ultimii ani vreo investiţie majoră, de peste 1 miliard de euro. Nu reuşim să ne stabilim nici măcar un cadru fiscal ca să oferim investitorilor străini măcar predictibilitate, să ştie la ce să se aştepte când îşi fac un plan fiscal pe următorii 5-10 ani”, a declarat Adrian Negrescu la B1 TV.
Măsurile fiscale luate de guvernul Ciolacu, pas spre aderarea la zona Euro?
„Cred că mai degrabă ne îndepărtează, pentru că introducem măsuri controversate, cum ar fi taxa pe cifra de afaceri a băncilor şi a marilor companii. Aceasta este o sperietoare pentru marii investitori. Dacă vii în România şi vrei să faci afaceri, indiferent dacă faci profit sau ai pierderi, trebuie să plăteşti o taxă statului. Nicăieri în Europa civilizată nu se întâmplă acest lucru, fapt care ne îndepărtează şi mai mult de zona Euro.
Dacă trecem de la leu la euro, nu se vor schimba foarte multe la preţuri. Preţurile sunt deja calculate raportat la euro. Dar se va întâmpla un lucru foarte important. Dobânzile vor scădea semnificativ, nu le vom mai avea pe cele mai mari din UE, şi am putea atrage investitori, care vor face locuri de muncă, vor aduce bunăstare”, a concluzionat analistul economic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News