Semnalul Buzatu. Extincția dinozaurilor și vremea noilor prădători
Cazul Buzatu este pe cât de emblematic pentru legătura dintre corupția demnitarilor și sărăcia norodului, pe atât de atipic pentru evoluția acestui tip de infracțiune. A căzut în circumstanțe excepționale un dinozaur.
E vremea pentru alt tip de prădători cu alte mijloace. Dar într-un județ pe care PSD și Dumitru Buzatu l-au ținut în subdezvoltare, un modus operandi din anii ’90 cu mita la sacoșă este adecvat.
Dumitru Buzatu era un “clasic” în viață care prefera cash-ul la geantă, pusă printre covrigi, oale cu sarmale și sticle cu vin, pentru că așa a apucat să se formeze și să se îmbogățească. Căpătase, probabil, o imensă siguranță de sine, sentimentul de “profesionist” că lui nu i se poate întâmpla nimic.
Dar corupția mare este din ce în ce mai greu de probat pentru că astfel de livrări de mari proporții sunt rare. Banii marii corupții sunt plimbați prin mijloace sofisticate, prin paradisuri fiscale, prin conturi, sub forma unor contracte paravan, uneori în bitcoin.
De aceea și era atât de important abuzul în serviciu, adică luarea de mită când mita însăși nu poate fi dovedită, ci doar actul nelegal și prejudiciul provocat.
Sofisticarea mijloacelor de a lua și ascunde mita a fost și motivul creării de către Crin Bologa în 2022 a Biroului de Analiză a Informațiilor și Investigații Financiare. Rămâne de văzut dacă actualul șef DNA este interesat să-l dezvolte și folosească intens pentru a ținti corupția modernă, nu doar dinozaurii.
Suficiența l-a expus pe Dumitru Buzatu unei trădări excepționale. Dosarele sunt pline cu denunțuri, însă nu e chiar uzual ca denunțătorul să fie nu doar o creație a denunțatului, un îmbogățit prin bunăvoința și peste nivelul denunțatului, ci chiar un prieten de familie al denunțatului, împreună cu care acesta își petrecea concediile.
De aceea, probabil, Dumitru Buzatu era mai relaxat că niciodată, nu avea pregătită o versiune coerentă pentru proveniența banilor, ba economii, ba împrumut, a și recunoscut din prima că are bani în mașină. A fost luat prin totală surprindere.
Deci cel mai interesant în dosar nu este cum l-au ridicat pe Buzatu, ci cum a ajuns “Farmazon” să-l vândă. Personal, nu cred că pe parte de spirit civic sau epifanie a statului de drept.
Personajul este la rândul său plin de probleme, în urmă cu câțiva ani a fost implicat într-un caz de omor pentru care ginerele lui este acum la pușcărie. În Vaslui se vorbește că ar face închisoare în locul socrului, spunea la TV omul de afaceri vasluian Adrian Porumboiu.
Dl Savin spune la Antena3 că nu l-a denunțat pe Dumitru Buzatu, ci pe expertul din caz și de aici toată “panarama”. Din informațiile mele, într-adevăr sesizarea e din februarie și de atunci a început munca în dosar.
Susține că nu l-a vândut pe Buzatu, dar lui i-a pus geanta cu bani marcați în mașină și la întâlnirea cu el a purtat tehnică de interceptare.