Actualitate

Lupta împotriva contrabandei cu țigări dă roade: Rezultate concrete în România

A șasea dezbatere cu titlul ’’Reducerea riscurilor la frontieră: contrabanda – mijloace de luptă, impactul sistemului de taxare’’ din cadrul Campaniei ”Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi”

Dezbaterea a vizat în principal contrabanda la frontieră, unde primul punct de contact este vama. Marcel-Simion Mutescu, Director General al Direcției Generale a Managementului Riscului și Investigații Vamale, confirmă: ”În frontieră suntem în prima linie în ceea ce privește combaterea contrabandei. Vreau să punctez că activitatea de contrabandă, chiar dacă majoritatea populației o percepe ca fiind legată automat de contrabanda cu țigări, un fenomen destul de răspândit, nu înseamnă doar contrabandă cu țigări. Sunt și alte bunuri care pot face obiectul acestei activități infracționale. O tendință în ultimul an, poate chiar mai mult, este contrabanda cu gaze fluorurate, cele folosite pentru răcire, aer condiționat”, a spus Marcel-Simion Mutescu, subliniind că acest lucru se datorează faptului că sunt unele gaze interzise în Uniunea Europeană. Prin urmare, a continuat el, ”se încearcă aducerea acestui gaz din China, în special. În plus, sunt unele restricționate, pe baza unei cote alocate la nivelul Comisiei Europene, care depinde de cota de carbon pe care o au statele sau firmele respective. Există, prin urmare, o astfel de tendință, iar potrivit evaluărilor noastre, câștigurile aproape că bat câștigurile din contrabanda cu țigări”, a menționat Marcel-Simion Mutescu. 

Întrebat în legătură cu contrabanda de medicamente din perioada pandemiei, el a precizat că ”nu pot spune că în pandemie au fost înregistrate infracțiuni de contrabandă. Contrabandă înseamnă nedeclarare, trecerea prin alte locuri decât birourile vamale. Nu au existat astfel de cazuri în pandemie. În pandemie au fost probleme legate de calitatea produselor, de valoarea respectivelor echipamente”. 

Este alt “business” 

Directorul General al Direcției Generale a Managementului Riscului și Investigații Vamale a arătat, în continuare, că se poate încerca introducerea de mărfuri contrafăcute. ”De regulă, business-ul de la mărfurile contrafăcute nu este de a le declara. Este de a nu fi oprite pentru că sunt contrafăcute. Ele sunt declarate, se plătesc și taxe, numai să fie lăsate să intre pe piață. Pentru că valoarea lor este mult mai mică față de un produs original, iar câștigul lor de aici provine”. 

Revenind la contrabanda cu țigări, Adrian Frățilă, Manager Relații Externe BAT România, a vorbit despre platforma online StopContrabanda.ro care ”este un agregator pe care noi l-am dezvoltat. Această platformă își propune, pe de-o parte, să informeze și să educe consumatorii, iar pe de altă parte, să aducă un plus față de ceea ce a fost anterior momentului lansării ei, și anume să scoată în evidență eforturile pe care autoritățile le depun în zona de combatere a traficului ilicit”.

Încă din 2008 au fost lansate mai multe acțiuni, cea mai importantă fiind însă studiul pieței ilicite. ”Pentru că este important să știi, în primul rând, care este nivelul pieței ilicite, pentru a avea o bază de discuții ulterioare cu toate autoritățile implicate. Și asta e practic una dintre principalele noastre preocupări,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button