Răsturnare de situație în cazul Buzatu: Denunțătorul nu e din Cluj. Flagrantul, după o partidă de pescuit la balta Cârja
Banii pe care i-a primit Dumitru Buzatu
În cazul flagrantului care a dus la reținerea președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, nu ar fi implicat niciun om de afaceri din Cluj, conform surselor DCNews. Informația potrivit căreia firma denunțătorului este una din Cluj nu se poate verifica.
Un alt scenariu, pus în circulație în cursul zilei de duminică, ar putea descâlci ițele încurcate ale mitei de 1,25 milioane de lei.
Astfel, mita s-ar fi dat pentru un contract de asfaltare pentru drumul Bârlad-Laza-Codăești. Vineri, președintele Consiliului Județean Vaslui se afla împreună cu câțiva apropiați la Balta Cârja, o destinație de pescuit din Murgeni, Vaslui, renumită la nivel national pentru capturile de crap și somn. Negocierea și ”plata” s-au petrecut în restaurantul Conac. Balta aparține unui om de afaceri care câștigase initial licitația pentru modernizarea drumului Bârlad-Laza-Codăești. Dar, președintele Buzatu a cerut expertiză și a anulat contractul. Lucrările ajunseseră la stadiul turnării asfaltului, după ce constructorii de la Nomis au completat segmentul de drum județean cu piatrã spartã si l-au pregătit pentru asfaltare. Președintele Consiliului Județean Vaslui chiar dăduse asigurări publice locuitorilor din zonă că într-o săptămână lucrările de asfaltare vor ajunge si în comuna Codăești. Ipoteza că în contract ar fi implicat un om de afaceri din Cluj este, deci, infirmată, în acest moment.
În ecuație ar fi rămas primele două firme care au câștigat inițial licitația, cu sedii în Vaslui și Botoșani, și firma Nomis din Bârlad, care ar fi câștigat după ce Dumitru Buzatu a anulat primul contract. Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru Lotul 1 a fost câștigat la licitația publică de SC SORAGMIN SRL, cu o valoare totală de 50.431.456 lei (fără TVA). Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru Lotul 2 a fost câștigat de SC SORAGMIN SRL, cu o valoare totală de 20.289.528,96 lei . Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru Lotul 3 a fost câștigat de Asocierea SC TEHNIC ASIST SRL – SC TASS INFRA LOGISTIC SRL – SC PROIECT – CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL – SC DRUM POD INVEST SRL, cu o valoare totală de 65.252.188,16 lei.
Aceste date nu au fost confirmate de parchet sau de alte surse oficiale, iar avocații lui Dumitru Buzatu nu au dat declarații presei.
Surse apropiate anchetei au mai adăugat că Dumitru Buzatu era urmărit de ceva vreme, având montată tehnică de înregistrare acasă, la birou, în restaurantele pe care le frecventa. Președintele CJ nu ar fi fost deloc precaut, vorbind în clar cu mai multe persoane despre diferite scheme de finanțare și contracte, ceea ce le va ușura mult munca procurorilor. Repetăm, aceste scenarii nu sunt confirmate încă, singurele certitudini fiind datele din comunicatul DNA.
„În perioada 8 mai – 7 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru (…) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziţie publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Judeţean Vaslui şi care avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui,